Orbán: Úgy számolok, hogy május 3. után lépésről lépésre megpróbálhatunk visszatérni a megszokott kerékvágásba

POLITIKA
2020 április 20., 15:01
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor interjút ad Lukovits Milán szerzetesnek, a Mária Rádió mûsorigazgatójának 2020. április 20-án
photo_camera A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor interjút ad Lukovits Milán szerzetesnek, a Mária Rádió mûsorigazgatójának 2020. április 20-án Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Orbán Viktor hétfő délután interjút adott a Mária Rádiónak, ahol természetesen a koronavírus-járvány elleni védekezés volt a fő téma. A miniszterelnök - az MTI szemléje szerint - azt mondta, számításai szerint 

„május 3-án eléri az ország a teljes önvédelmi képességet", 

és onnantól megengedheti magának, hogy lépésről lépésre megpróbáljon visszatérni a megszokott, normális kerékvágásába. 

Igaz, ehhez hozzátette: erről majd május 3-án, 4-én tud legkorábban beszélni, hamarabb nem, de reméli, hogy akkor már - több ország tapasztalatával felvértezve - egy higgadt, nyugodt, komolyan vehető tervet tud bemutatni az országnak.

A kormányfő szerint jelenleg az is nagy kérdés még, hogy a „tüdőlövést” kapott magyar gazdaság sebei mikor gyógyulnak be. Több verzió illetve iskola van ebben a kérdéskörben, Orbán maga mindenesetre úgy véli: a visszaesés nem lesz akkora, mint a legtöbben gondolják, de a visszatérés lassabb lesz, mint azt az optimisták mondják. 

Orbán szerint jövő ilyenkorra érhet majd vissza arra a szintre a gazdaság, ahol két hónappal ezelőtt volt. A miniszterelnök ezután keresztény forgatókönyvről beszélt, ami úgy szól: „reménykedj a legjobban, készülj a legrosszabbra.”  Személyesebb hangvételre váltva ezután arról beszélt, neki most az a dolga, hogy felmérje, nagyságrendileg mennyi beteg lesz, közülük hánynak kell majd kórházi ágyat, intenzív ellátást, lélegeztetőgépet biztosítani. Azaz haditerv kell, erről szólnak most a mindennapjai. 

Orbán arra számít, hogy május 3-ára az ország eléri azt a felkészültségi szintet, ami alapján kijelenthető: van annyi orvos, ápoló, kórházi ágy és lélegeztetőkészülék, hogy a vírus elszabadulásának esetén is mindenkinek jut kórházi ágy illetve szükséges ellátás.

Aztán arról is szólt, hogy az ő élete is megváltozott a járványban: naponta százával találkozik emberekkel, akik kívül vannak a politika világán; papokkal, orvosokkal, betegekkel, ápolókkal. Most az a jelmondata, hogy „egyedül sohasem lehetsz elég okos, mindig segítségre van szükséged”, ezért minél több szempontot, embert igyekszik bevonni egyes döntésekbe, és kitűnő szakemberek segítik a döntéseit. 

Idézte Barabási Albert-László hálózatkutatót is, aki már öt éve megírta, hogy a világ nagyvárosi fejlődése előbb-utóbb valamilyen járványt fog előidézni az elkövetkező időszakban.