Tízezrek gyűltek össze Bangladesben egy vallási vezető temetésén

külföld
2020 április 20., 06:50

Szigorú kijárási tilalmat rendeltek el hét bangladesi faluban, miután az országos járványügyi korlátozások ellenére több tízezer ember ment el egy népszerű pap temetésére, számol be a Reuters. Helyi hírek szerint legfeljebb néhány ember viselt maszkot.

A hatóságok attól tartanak, hogy a szombati eset miatt hirtelen nagyon sokan fertőződhetnek meg az országban, ahol amúgy is rossz állapotban van az egészségügyi rendszer. 

photo_camera Önkéntesek fertőtlenítenek egy járművet Dakkában, Banglades fővárosában Fotó: Ahmed Salahuddin/NurPhoto via AFP

Azért, hogy ezt megelőzzék, arra utasították az érintett településeken élőket, hogy legalább 14 napig egyáltalán ne menjenek el otthonról. Eltávolították a térség rendőrfőnökeit is, akik képtelenek voltak megakadályozni a gyülekezést.

Bangladesben eddig közel 2500 fertőzöttet regisztráltak, és 91-en haltak meg. A napokban munkások - köztük a ruhaiparban dolgozók - tiltakoztak az utcán azért, hogy a kormány térítse meg a kieső jövedelmüket.

Eközben a Reuters szerint egyes vallási vezetők továbbra is engedélyezik a kisebb gyülekezéseket. Félő, hogy a ramadán kezdetével ez a helyzet csak romlani fog, potenciálisan terjesztve a vírust.