WHO-főigazgató: A legrosszabb még hátravan

Egészségügy
2020 április 20., 16:58
Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója  2020. február 24-én.
photo_camera Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Az új koronavírus járványában a legrosszabb még hátravan - nyilatkozta hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Genfben az MTI hétfő esti híradása szerint. 

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz ugyan nem részletezte, de feltehetően arra célzott, hogy az új koronavírus idáig nem robbant be a fejlődő országokban - különös tekintettel Afrikára, ahol az egészségügyi ellátórendszerek elmaradottabbak, mint a többi kontinensen.

A világjárványban eddig világszerte csaknem 2,5 millió ember fertőződött meg a SARS-CoV-2 koronavírussal és több mint 167 ezren haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegségbe.

Gebrejeszusz szerint az új koronavírus sok tekintetben hasonlít az 1918-ban kitört, csaknem 100 millió emberéletet követelő spanyolnáthához, de az emberiség ma sokkal jobban fel van készülve az ilyen járványok kezeléséhez, és rendelkezésünkre áll olyan technológia, amely segít elkerülni egy hasonló válságot. Ezzel együtt a vírust Gebrejeszusz szerint még mindig sokan alábecsülik, pedig még mindig nem mindenki érti teljesen pontosan a működését. 

A főigazgató kitért arra is, hogy az Egyesült Államok kihátrált a szervezet mögül, és megszüntette a támogatását, amiért túlzottan megnőtt Kína befolyása a döntéshozásban. 

Gebrejeszusz szerint az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) 15 szakembere vett részt a WHO munkájában január óta, akiket folyamatosan tájékoztattak a kínai járványügyi helyzetről, így az amerikaiak minden információ birtokában voltak január óta, nem áll meg a vád, hogy a szervezet visszatartott, vagy eltérített volna információkat az Egyesült Államoktól, vagy bármely más országtól.