A holland legfelső bíróság felmentette az orvost, aki eutanáziát végzett egy demens betegen

jog
2020 április 21., 15:18

Felmentette a holland legfelső bíróság azt a doktornőt, aki 2016-ban eutanáziát hajtott végre egy demenciában szenvedő idős betegen. Ez volt az első ilyen eset Hollandiában, ahol legális ugyan az eutanázia, de csak abban az esetben, ha a beteg komoly fájdalmakkal küzd, maga dönt a halál mellett, és az orvos meggyőződik arról, hogy a betege jól informált döntést hozott.

Egy demens betegnél ez értelemszerűen problémás lehet, a holland ügyészség ezért gyilkossággal vádolta meg az orvost, aki azzal védekezett, hogy a beteg többször is jelezte neki, hogy meg akar halni, és már a férjét sem ismerte fel. Az ügyészség szerint az orvos többet is tehetett volna a beteg tájékoztatása érdekében, hiszen a beteg, egy 74 éves nő, évekkel az idősotthonba kerülése előtt elkészíttetett egy dokumentumot, amiben leírta, hogyan szeretné, hogy bánjanak vele, mikor már nem lesz beszámítható. Ebben a dokumentumban a beteg eutanáziát akart, de a holland jog szerint az orvosoknak ez nem elegendő, az eutanázia elvégzése előtt is érdemben egyeztetniük kell erről a beteggel, és kifejezetten a betegeknek kell kérniük a halált.

Az orvos szerint a beteg háromszor jelezte neki, hogy szeretne meghalni, de a memóriája már nem volt olyan állapotban, hogy emlékezzen, hogy egyáltalán íratott erről korábban akármilyen dokumentumot.

A alacsonyabb fokú bíróságok a doktornak adtak igazat, hiszen a beteg családja szerint is megváltás volt az eutanázia az idős nőnek, az ügyészség azonban a legfelső bíróságig vitte az ügyet, annak érdekében, hogy a testület ítélete legalább a jövőre nézve iránymutatást adjon a demenciával küzdő betegek eutanáziájához az országban.

A döntés értelmében a jövőben az orvosok egy korábbi írott beleegyezést is elfogadhatnak az eutanázia elvégzéséhez abban az esetben, ha a beteg már nincs olyan állapotban, hogy ezt megerősítse. (Dutch News)