Koronavírus-számok Magyarországon 5/9/2022
Elhunytak + 77 Σ 46 343
Kórházban - 295 Σ 1 015
Fertőzöttek + 6 748 Σ 1 909 948
Tesztek + 39 094 Σ 11 394 556
Oltottak + 876 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

A szívet és a májat is károsíthatja a koronavírus

2020 április 21., kedd 11:26

„A koronavírus-fertőzés károsíthatja a szívet, a májat, véralvadás-zavarokat is okozhat. A lehetséges szövődmények felderítése érdekében fontos a betegek alapos kivizsgálása, és az elhunyt betegek körültekintő boncolása is” - mondta Lars Schaade, a német Robert Koch közegészségügyi intézet alelnöke a testület a szövetségi kormány keddi sajtótájékoztatóján a Guardian beszámolója szerint.

Schaade a Németországban a napokban bevezetett lazító intézkedésekkel kapcsolatban azt mondta, „társadalmi szempontból” érthetőek, de járványügyi szempontból még indokolt a legtöbb korlátozás fenntartás.

Emlékeztetőül: Németországban négy napja kinyithattak a kisebb boltok, az érettségire készülő diákok visszatérhettek az iskolákba, a kórházak elkezdhették a járvány miatt elhalasztott műtétek elvégzését. Tömegrendezvényeket azonban még augusztus végéig nem lehet rendezni.

A német járványügyi hatóságok legfőbb célja most a koronavírus terjedésének alacsony szinten tartása. A vírus reprodukciós száma most 0,9, ami azt jelenti, hogy egy-egy fertőzött mindössze egy másik embert fertőz meg a fertőzőképes időszak során. Így az új fertőzések száma csak 20 naponta duplázódik.

Németországban 147 ezerre rúg az azonosított fertőzöttek száma, és 4912 ember már meghalt a fertőzésben. A halálozási arány 3,2 százalék. Schaade szerint Németországban is a idősek otthonaiban és a kórházakban terjed a leggyorsabban a járvány.

A német járványügy 730 ezer tesztet bonyolít le hetente, de Lars Schaade szerint ennek a számnak heti egymilliónak kéne lennie, és mindenkit tesztelni kéne, aki légúti tünetekkel jelentkezik az egyészségügyben. A kívánt tesztszámot amiatt nem sikerül elérni - mondta -, mert a világpiacon hiány van a minták feldolgozásához szükséges reagensekből.