Az agrárminiszter virágvásárlásra buzdít

2020 április 21., kedd 14:46

Virágvásárlására biztatta a lakosságot az agrárminiszter kedden a Somogy megyei Szőlősgyörökön. Nagy István azt mondta: ezzel sok munkahely megmenthető, a környezet pedig otthonosabbá varázsolható a koronavírus-járvány idején.

A miniszter a tulipánok ültetésével és értékesítésével foglalkozó Tulip Gardenbe látogatott, és azt mondta, bizonyos növények értékesítését nem lehet a járványveszély utánra halasztani.

A kormány intézkedéseket hozott azért, hogy a cégek minél könnyebben tudják túlélni a járvány okozta nehéz időszakot – mondta, példaként említve az év végéig érvényes hitelfizetési moratóriumot, az Agrár Széchenyi Kártya maximum 100 millió forintos hitelösszegének megkétszerezését és a turizmus, vendéglátás kényszerű szüneteltetése miatt leginkább bajban lévő ágazatokban a munkáltatók mentességét a munkavállalóik munkabére utáni közterhek megfizetése alól június végéig. A munkavállalóknak csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük a járulékok közül, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot – mondta.

Nagy István agrárminiszter (j) és Mátrai Zoltán társtulajdonos beszélget a tulipánok ültetésével és értékesítésével foglalkozó Tulip Garden kertészetében a Somogy megyei Szőlősgyörökön 2020. április 21-én. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Nagy István egy vadgazdálkodásra vonatkozó kérdésre azt válaszolta: „dolgoznak azon”, hogyan lehet értékesíteni a raktárakban, hűtőházakban felhalmozódott vadhúst, hiszen ez is ösztönözné a vadgazdálkodásban dolgozókat a vadak kilövésére.

A vadállomány gyérítése diagnosztikai szempontból is rendkívül fontos, itt a tavasz, a vaddisznók előjönnek az erdőből és egyre nagyobb kockázatot jelentenek a házisertés-állományra – mondta. A sertéságazatban óriási a gazdasági potenciál, „a sertésállományt meg kell tudnunk védeni” – mondta. (MTI)