Felröppent, hogy súlyos állapotban lehet Kim Dzsongun egy műtét után, de valójában senki sem tud semmit

Egészségügy
2020 április 21., 02:32

Bár ténynek annyi tűnik, hogy Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője 

  • nem jelent meg a nyilvánosság előtt az ország messze legnagyobb ünnepén, országalapító nagyapja, Kim Ir Szen április 15-i születésnapján
  • És 10 napja nem jelent meg a szigorúan ellenőrzött állampárti médiában

Az amerikai sajtóban az terjedt el, hogy állítólagos nem-amerikai titkosszolgálati források szerint állítólag valamilyen szívműtétje volt és ettől állítólag súlyos állapotba került. De például a CNN témáról szóló cikke is azt jegyzi meg, hogy Észak-Koreából Amerika máig képtelen hiteles titkosszolgálati információkat szerezni.

A Daily NK című dél-koreai, de északkal foglalkozó lap szerint a diktatúra médiájában utoljára április 11-én megjelenő diktátor 12-én valamilyen szív- és érrendszeri beavatkozáson esett volna át, amit túlsúlya, erős dohányzása és kevés alvása miatt kellett volna végrehajtani rajta. A lap szerint a főtitkárt egy vidéki villában ápolják és miután javult az állapota, április 19-én az őt kezelő orvoscsapat több tagja visszautazott a fővárosba.

A helyzet az, hogy az észak-koreai vezetők hiányzása a nagy nyilvános ünnepségekről általában valami komoly dologra utal, kivéve, amikor nem, vagy amikor sosem derül ki, történt-e valami. De nehéz elfelejteni, hogy amikor Kim Dzsongun apja, Kim Dzsongil 2008-ban ugyanígy nem jelent meg az apja születésnapján, ugyanígy feléledtek a platykák, hogy utóbb kiderüljön, sztrókja volt és 2011-es haláláig többé már nem volt a régi.

Maga Kim Dzsongun 2014-ben egy egész hónapra eltűnt a nyilvánosság elől, majd amikor újra megjelent, egy ideig bottal járt. A dél-koreai titkosszolgálat szerint azért, mert eltávolítottak egy daganatot a bal bokájából.

Kim legnagyobb és egyetlen támogatója, Kína azt szivárogtatja, hogy ők nem tudnak Kim súlyos betegségéről.