Orbán szerint a járvány valamiféle erkölcsi-isteni figyelmeztetés és azt üzeni, hogy a szép élethez nem kell állás és autó

Egészségügy
2020 április 21., 06:55

Meglepő üzenetet fogalmazott meg Orbán Viktor a magyaroknak a koronavírus már érezhető gazdasági hatásairól, illetve az egész világjárvány eredetéről. A miniszterelnök a Mária rádióban beszélt ezekről és a mondanivalója egy részét olyan fontosnak tartotta, hogy a facebookjára is kitették.

link Forrás

A szöveg úgy hangzik, mintha Orbán arra készítené fel a lakosságot, hogy nélkülözés következik, de ezzel igazából csak jól járnak az érintettek, mert a jólét úgysem tesz boldoggá. 

A kiemelt interjúrészlet elején Orbán azt fejtegeti, hogy a járvány nem véletlen, hanem figyelmeztetés. “Kaptunk egy figyelmeztető jelet” - mondta szó szerint.

Hogy kitől, azt Orbán külön nem említette, de mivel a Mária rádióban beszélgetett egy szerzetessel, alappal feltételezhető, hogy istenre gondolt. 

Na de mire akarna valaki-valami egy csomó ártatlan, nagyrészt öreg ember fulladásos halálával figyelmeztetni? Orbán szerint

“Kaptunk egy figyelmeztetést, ami arról szólt, hogy jó-jó, persze, fontos dolog, hogy jól éljetek, de ne feledkezzetek meg arról, hogy hogy kell szépen élni. És a jó élet nem hoz magával automatikusan szép életet. És szerintem itt kell keresgélnünk az értelmét annak, amit most átélünk.”

Ha valaki nem értette volna meg az eddigiekből, hogy az alantas megélhetés nem tesz boldoggá, annak a kedvéért Orbán ezen a ponton megismételte az üzenetet:

“Egy figyelmeztetés a magyaroknak, hogy éljetek a lehetőségekkel, gazdagodjatok, legyen állásotok, több is akár, meg új autótótok (...) ez mind fontos, mert emberből vagytok, de ne feledkezzetek meg arról, hogy ez önmagában nem hoz emelkedett és szép életet.”

Na de akkor mi az, mi hoz?

Orbán erről kevesebbet árult el, de annyit azért igen, hogy az egyik dolog, ami boldogabbá tesz az állásnál és az autónál, az az erőfeszítés. 

"Ahhoz (mármint a szép élethez, a szerk) erőfeszítést kell tennetek személyesen"

- fogalmazott a kormányfő. 

Mielőtt ez ember végkép meglepődne, kiderül, hogy a miniszterelnök itt nem a puszta fizikai erőkifejtésre gondolt a boldogság kulcsaként. Hanem erre:

“Bizonyos dolgokról nem feledkezhettek el. Például egymásról azokról az emberekről, akikkel most össze vagytok zárva otthon. Csak akkor lesz szép életetek, ha azokkal az emberekkel is szépen tudtok együtt élni.”

Vagyis annál, ha van tuti munkánk és biztos megélhetésünk, magasabb szempontból nézve igazából jobb, ha nincs, viszont erőszakkal rávesszük magunkat, hogy ne cseszegessük a velünk egy háztartásban élőket.