Szlávik: Nagyon sok beteg lesz még májusban

járvány
2020 április 21., 04:26

A járvány május 3-ára várt csúcsa "egy darabig el fog húzódni, nagyon sok beteg lesz még májusban" de a koronavírus-járvány remélhetőleg júniusra kifut - mondta el Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője hétfő este az M1 csatorna műsorában. Az ugyanakkor szerinte kérdéses, hogy a fertőzés ősszel milyen mértékben tér vissza. Hozzátette: azt reméli, hogy őszre, télre, legkésőbb tavaszra már lesz a fertőzés ellen hatékony védőoltás.

Szlávik a műsorban arról is beszélt, hogy a koronavírusos betegek száma folyamatosan növekszik, egyre több idős ember kerül kórházba a fertőzéssel, ez összefügg azzal, hogy sok idősotthonban találnak újabb betegeket. Ugyanakkor a halálozási arány az utóbbi időben nem emelkedik - mondta. Szlávik szerint a magyarországi lélegeztetőgépek száma egyelőre megfelelő, és a kórházak - köztük több járványkórház - felkészültek a betegek akár intenzív terápiát igénylő ellátására is.

Szlávik János emlékeztetett, hogy a fertőzöttek akár nyolcvan százaléka tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esik át a fertőzésen, de az idős embereket különösen védeni kell. Ha meg tudják akadályozni, hogy az idősotthonokban elterjedjen a járvány, akkor elkerülhető lesz az a "hatalmas, apokaliptikus" pandémia, amely egyes nyugat-európai országokban látható.

„A járvány megoldása az lesz, ha az idős embereket el tudjuk különíteni a fiataloktól”

- jelentette ki. Kifejtette, a fertőzés ellen igazoltan hatékony gyógyszer egyelőre nincs, de egyes malária- HIV-, és a C típusú májgyulladás-ellenes szerek Magyarországon is hatékonyak lehetnek. A Dél-pesti Centrumkórházban is alkalmaznak ilyen készítményeket, és az előzetes eredmények szerint ezek valóban működnek. (MTI)