Indiában akár 7 év börtönt is kaphat az, aki egészségügyi dolgozóra támad

Egészségügy
2020 április 22., 17:24

Akár 7 év börtönbüntetésre is ítélhetik Indiában az egészségügyi dolgozókra támadókat a kormány új rendelete alapján. Indiában az elmúlt időszakban több alkalommal egészségügyi dolgozókra támadtak, mert azt hiszik róluk, hogy koronavírus-hordozók.

„A központi kormány rendeletet nyújtott be, hogy véget vessen az egészségügyi dolgozók elleni erőszaknak. A rendelkezés 6 hónaptól 7 évig terjedő börtönbüntetést ír elő abban az esetben, ha az illetőt bűnösnek találják” – közölte Prakás Dzsávadekar indiai tájékoztatási és hírközlési miniszter. „Az ilyen bűncselekményeknek semmi keresnivalójuk egy civilizált társadalomban” – mondta Dzsávadekar.

A rendelet 200 ezertől 500 ezer indiai rúpiáig terjedő (több mint 862 ezer forinttól 2 millió 115 ezer forintig terjedő összegnek megfelelő) pénzbüntetésről is rendelkezik. Egy egészségügyi intézmény elleni támadás esetében a felelősöknek az anyagi kár kétszeresét kell megfizetnie – mondta.

Narendra Modi indiai miniszterelnök az intézkedésről azt írta: „Szavatolja szakembereink testi épségét. Biztonságuk nem kerülhet veszélybe.”

Az indiai egészségügyi ágazat dolgozói a járványhelyzet kezdete óta többször is panaszkodtak amiatt, hogy támadás érte őket a lakosság részéről, egyes dolgozókat pedig a szomszédjai bélyegeznek meg vagy bántanak, mert attól tartanak, hogy az orvosok behurcolják a vírust a közösségükbe. A közösségi médiában nemrég széles körben elterjedt egyik videón az látható, amint két doktornőt kövekkel támadtak meg, miközben megpróbáltak megvizsgálni egy gyaníthatóan koronavírus-fertőzéses pácienst Indór környékén.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint Indiában 20 471 bizonyítottan koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel, a fertőzés miatt 652 ember vesztette életét. (MTI)