Több tucatnyi maffiafőnök jöhet ki a börtönből a járvány miatt Olaszországban

külföld
2020 április 22., 18:07

Olaszországban attól tartanak, hogy több tucatnyi maffiavezér kerülhet ki a börtönből a koronavírus-járvány következtében, miután olasz bírók legalább három idősebb maffiafőnöknek engedélyezték a közelmúltban, hogy a börtön helyett házi őrizetbe vonulhassanak át. 

Egy milánói bíró a Cosa Nostra egyik legbefolyásosabb egykori vezetőjének, a 78 éves Francesco Bonura számára engedélyezte, hogy 23 éves börtönbüntetése helyett házi őrizetbe kerülhessen, ahonnan még orvoshoz is eljárhat. De hasonló módon jöhetett ki a börtönből, a ’Ndrangheta két vezetője is, egyikük 65, míg a másik 72 évesen. 

A börtönőrök szakszervezetének vezetője, Leo Beneduci szerint rendkívül riasztó, ami történik: az országban mintegy 12 ezer maffiatag lehet börtönben, és a beszámolók szerint a rabok elkezdtek igyekezni megfertőzni egymást, abban bízva, hogy így kijuthatnak a börtönből. 

A Guardian egy belső feljegyzés alapján írt arról, hogy a büntetés-végrehajtási intézményekben elkezdték összegyűjteni azoknak a rabokat, akik vagy valamilyen krónikus betegségben szenvednek, vagy pedig elmúltak 70 évesek. A lap szerint jelenleg összesen 74 hetvenévesnél idősebb maffiafőnök van az olasz börtönökben, köztük többen is többszörös életfogytiglani büntetésüket töltve. 

A szicíliai maffia-ellenes bizottság vezetője, Claudio Fava attól tart, hogy a koronavírusra hivatkozva egymás után kerülhetnek majd ki a börtönből a maffiavezérek. Az igazságügyi miniszter, Alfonso Bonafede már jelezte, hogy a főnökök kiengedése nem a kormány jóváhagyásával történt, és utánanéznek a kérdésnek.