A német kormány emeli a munkanélküli segély időtartamát és az állami támogatást a rövidített munkaidőre

külföld
2020 április 23., 08:53

Újabb válságkezelő intézkedésekről döntöttek a német kormánypártok vezetői csütörtök hajnalban a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására:

  • emelik a rövidített munkaidőre (Kurzarbeit) átállított alkalmazottak állami bértámogatását, 
  • meghosszabbítják a munkanélküli segély folyósítási időtartamát, 
  • és csökkentik az étkezdék általános forgalmi adóját (áfa).

Kurzarbeit

A fizetés rövidített munkaidő miatt kieső részének 60 százalékát - gyermeket nevelő munkavállalóknál 67 százalékát - ezentúl az első három hónapban pótolják a szövetségi munkaügyi ügynökség (BA) forrásaiból, és a negyedik hónaptól 70 százalékra, illetve 77 százalékra emelik ezt az arányt, a hetedik hónaptól pedig már 80 százalékos, illetve 87 százalékos támogatás jár.

Munkanélküli segély

A várhatóan egyre súlyosabb álláshiány miatt a legutóbbi fizetés 60 százalékát - gyermeket nevelőknél 67 százalékát - kitevő munkanélküli segély 50 éven aluliaknál az eddigi 12 hónap helyett 15 hónapig jár, amennyiben a folyósítási idő a május-decemberi időszakban érne véget. Az 50 éven felüli munkanélkülieknél a folyósítási időtartamot több lépésben 24 hónapra emelik.

Adókedvezmény

A járvány miatt március közepe óta csaknem teljes leállásra kényszerülő vendéglátóipari vállalkozások támogatására az éttermekben, kávézókban és egyéb étkezőhelyeken felszolgált ennivaló árára rakódó áfát 19 százalékról 7 százalékra csökkentik július 1-jétől 2021. június 30-ig.

A több mint hét órán keresztül folytatott tárgyaláson a német kormánypártok arról is megállapodtak, hogy kidolgoznak egy adózási kedvezményekből álló újabb csomagot, célzottan a kis- és a közepes méretű vállalkozások támogatására.

Támogatják a távoktatást

Megegyeztek arról is, hogy a járvány által kikényszerített távoktatás technikai feltételeinek javítására 

500 millió euróval (177,5 milliárd forint) támogatják a közoktatásban tanulókat és az iskolákat. A támogatásból eszközöket lehet beszerezni, és professzionális digitális oktatási tartalmakat lehet fejleszteni.

A szövetségi kormány március közepe óta szinte hetente jelent be újabb válságkezelő csomagokat. A közvetlen és követett támogatások, kedvezmények, hitel-, tőke- és garanciaprogramok keretösszege szakértői becslések szerint meghaladja az ezermilliárd eurót.

Elengedik a hiányt

A koronavírus-járvány társadalmi, kulturális és gazdasági hatásainak ellensúlyozására tett erőfeszítések 180 fokos fordulatot jelentenek az államháztartási egyensúly megőrzésére és az államadósság csökkentésére összpontosító eddigi politikában. Az államháztartásban a hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva a tavalyi 0,75 százalékos többlet után az idén történelmi csúcsot jelentő 7,25 százalékos hiány keletkezhet, a GDP-arányos államadósság pedig a tavalyi 59,80 százalékról 75,25 százalékra emelkedhet a szövetségi kormány szerdai ülésén elfogadott jelentése szerint, amelyet a pénzügyminisztérium készített az Európai Bizottságnak.

A jelentésben kiemelték, hogy a prognózis a járvány első, korai szakaszában tapasztalt folyamatokról és az első válságkezelő csomagok várható hatásairól készített számításokra épül, amelyekben sok a bizonytalanság. Újabb, frissített számításokat április 29-én közölnek, a német gazdaság idei alakulásáról szóló hivatalos kormányzati előrejelzésben. (Handelsblatt/MTI)