A társasházak bejáratán sárga cédulával jelzik, ha valamelyik lakásban fertőzött van

Egészségügy
2020 április 23., 11:15

Az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília a Kelet-Magyarország kérdésére beszélt arról, hogy annak a lakásnak az ajtajára, ahol valaki hatósági házi karanténban van, a lakás bejárati ajtajára „elhelyezésre kerül” egy piros cédula, ami ezt jelzi.

Ugyanakkor készítettek egy sárga feliratot is, amit a társasház bejáratára „kerül kihelyezésre”. Ennek figyelemfelhívő szerepe van a tisztifőorvos szerint, hogy tudják, a társasház egy vagy több lakásában vannak olyan személyek, akik fertőzöttek vagy szoros kontaktként vannak karanténban. Ugyanakkor magát a társasházat semmire sem kötelezik, ezzel csak arra akarják ösztönözni a lakókat, hogy a közös használatú tereket, felületeket sokkal jobban takarítsák. Teljes társasházat még nem helyeztek karantén alá.

Ezen a sajtótájékoztatón már csak a kormánypárti lapok kérdéseire válaszoltak. A 444 most is küldött kérdéseket az Operatív Törzs sajtótájékoztatójára, de azokat be sem olvasták. Ezt szerettük volna megtudni:

  • Milyen számokkal kalkulálnak a május 3-án várható tetőzés idején? Hány fertőzött, hány aktív eset lehet, hányan lehetnek kórházban és hányan szorulhatnak lélegeztetőgépre ekkor?
  • A hivatalos statisztikában szereplő mintavételek száma azt jelenti, hogy ennyi embert teszteltek le, vagy ez az összes mintavétel?
  • Miért nem tesztelik le az összes idősotthon lakóit és dolgozóit?
  • Hány hajléktalanellátó intézményben jelent meg eddig a koronavírus? Mennyi dolgozónál, illetve hajléktalan embernél azonosították a fertőzést?