Egy terhes olasz koronavírusos beteget gyógyítottak meg a vérplazma-terápiával

külföld
2020 április 23., 07:38

A 28 éves Pamela Vincenzi azt mondta a Corrierének, a második infúzió után úgy érezte, újjászületett. „Sírtam az örömtől, ha megszületik a gyerekem, Beatrice Vittoriának fogom hívni” - mondta az olasz napilapnak. (A Beatrice név nagyjából azt jelenti, örömet hozó, a Vittoria pedig győzelmet.)

A lombardiai Curtatonéból származó úszóedző terhessége hatodik hónapjában jár, ezért sem akarták az orvosok gyógyszerekkel kezelni. A hiperimmun vérplazmaterápiával, ami esetében sikeresnek bizonyult, a mantovai Carlo Poma kórházban kísérleteznek. Az ottani orvosok szerint eddig nem volt olyan ismert eset, amikor egy terhes nőt kezeltek sikeresen vérplazma-terápiával.

Vincenzi azt mondta, a legjobban attól félt, hogy elveszíti magzatát. Betegsége kezdetén - egyedüli terhes Covid-19-betegként - a nőgyógyászaton kezelték, innen vitték át az intenzív osztályra. Április elején lett beteg, magas láza volt és erősen köhögött, valamint izomfájdalmai voltak. Nem kapott levegőt, és olyan gyenge volt, hogy nem tudott se járni, se beszélni.

Olaszországban nagyon bíznak benne, hogy a vérplazma-terápia fordulatot hoz a koronavírusos betegek kezelésében. Magyarországon ma adják be először felgyógyult betegek vérplazmáját egy súlyos betegnek.