Merkel túl magabiztosnak tartja a német tartományok lazításait

külföld
2020 április 23., 07:53

A német kancellár csütörtökön a Bundestagban beszélt arról, hogy a rendkívüli helyzet még sokáig fog tartani. Angela Merkel szerint még nem vagyunk a világjárvány végső szakaszában, hanem sokkal inkább az elején járunk, ezért még sokáig együtt kell élnünk a vírussal. És még sokáig központi kérdés marad, hogy el lehet-e kerülni az egészségügyi ellátórendszer túlterhelését.

Ugyanakkor a német tartományok intézkedéseiről, amikkel a korlátozásokat feloldják, azt mondta „nagyon magabiztosak, hogy azt nem mondjam, túl magabiztosak”. „Ne hagyjuk az eljátszani az elért eredményeket és ne kockáztassuk a visszaesést”- tette hozzá a kancellár.

Az új fertőzöttek számának alakulását csak részsikernek nevezte, és ez a siker törékeny, ezért „vékony jégen járunk”. Ezért szerinte nem szabad a hamis biztonságba ringatniuk magukat.

Merkel beszélt arról is, hogy minél gyorsabban uniós forrásokat kell biztosítani azoknak a tagállamoknak, amiket súlyosan érintett a járvány. Reméli, hogy az 500 milliárd eurós csomag már júniustól elérhető lesz. Azt is támogatja, hogy jelentősen növeljék az uniós költségvetést. (Spiegel)