110 milliárd eurós gazdaságélénkítés indul Franciaországban

külföld
2020 április 24., 02:04

A koronavírusjárvány miatt idén már másodszor módosították Franciaország költségvetését. Miután csütörtökön az alsó- és a felsőház is megszavazta, 110 milliárd euróra emelkedik a kormány gazdasági mentőcsomagjának összege, amivel a járvány szociális következményeit is kezelik.

Az elfogadott javaslat alapján aktuálisan 8 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak a járvány miatt. Az államháztartás hiánya 9,1 százalékra ugorhat, a GDP-arányos államadósság pedig a 2019-es 98,1 százalékról 115 százalékra ugorhat.

Az aktuális tervek alapján a kormány 24 milliárd eurót (8,5 ezermilliárd forintot) különített el a kényzserszabadságra küldött munkavállalók állami jövedelemkiegészítésére, 7 milliárd eurót (2500 milliárd forintot) az egyéni vállalkozók szolidaritási alapjára, 20 milliárd eurót (7150 milliárd forintot) a nehézségekkel küzdő stratégiai nagyvállalatok feltőkésítésére.

A négymillió legszegényebb háztartás 150 euró egyszeri segélyben és gyermekenként 100 eurós juttatásban részesül, ezeket a pénzeket a kijárási korlátozások feloldásakor utalják majd.

A járvány gyakorlatilag megbénította Franciaország gazdaságát, amit az ország statisztikai hivatala "az alapvető életfunkcióit ellátni képtelen elaltatott szervezetként" jellemzett. Adataik szerint a kereskedelmi forgalom a karantén kihirdetése óta 41 százalékkal esett vissza. (Via MTI)