Az embercsempészek hajói most ellenkező irányba, Afrikába viszik a járvány elől menekülőket

külföld
2020 április 25., 12:32

Bár a 2015-ös válság, amikor egymillió ember érkezett Európába a Földközi-tenger térségén keresztül, már rég mögöttünk, de az ENSZ adatai szerint az elmúlt években is százezres nagyságrendben vágtak neki emberek a veszélyes útnak, amelybe minden évben ezrek halnak bele. A világot a feje tetejére állító járvány azonban itt is új utakat nyitott:

számos afrikai akar hazamenni Európából, akár illegálisan, az életét kockáztatva is.

Az El País cikke számol be a fordított irányú illegális migrációról, aminek jórészt az az oka, hogy a Spanyolországban ragadt vendégmunkások egyrészt nem tudnak dolgozni, másrészt a családjuk számítana rájuk otthon, az utazási korlátozások miatt mégsem tudnak szabályosan hazatérni.

Zsúfolt hajó, inkább csónak Gibraltár partjainál 2018-ban
photo_camera Zsúfolt hajó, inkább csónak Gibraltár partjainál 2018-ban Fotó: MARCOS MORENO/AFP

Március végén 100 marokkói fizetett ki 5400 eurót, hogy felfújható gumicsónakokban szállítsák őket haza Spanyolországból. Rendőrségi források szerint ez a többszöröse annak, mint amit ellenkező irányba szoktak kérni az ügyfeleiket sokszor halálba küldő csempészek. Az esetről készült uniós jelentés, amelyet az El País is látott, az embercsempészek „rendkívüli alkalmazkodó készségéről” ír, hiszen villámgyorsan meglátták a lehetőséget az Afrikába tartó transzportokban is.

A marokkóiak egy teljes napon át hánykolódtak a vadul hullámzó tengeren, de végül partot értek, és szétszéledve elrejtőztek a hatóságok elől. Marokkóban ugyanis nagyon tartanak tőle, hogy a járvány által egyelőre sokkal jobban sújtott Európából hazatérők gócpontokat alakíthatnak ki. Különösen igaz ez Spanyolországra, amely – Olaszországot is megelőzve – hamarosan a legtöbb aktív fertőzést számon tartó ország lehet a kontinensen. A rendőrség ezért a helyi sajtó szerint házról házra járva keresi azt a 100 embert is, akik csónakokkal menekültek el onnan.

Marokkó már március 13-án lezárta határait, és a spanyol kormány tiltakozása ellenére még azokat az ingázó munkásokat sem engedte vissza, akik Ceutába és Melillába, a spanyol fennhatóság alatt álló két afrikai autonóm városba jártak dolgozni. Közülük a partiőrség adatai szerint is legalább kéttucatnyian úsztak vissza Marokkóba. 

2019 októbere, Casablanca: marokkóiak várják a parton a mentési munkálatok eredményét, miután elsüllyedt egy csempészhajó, több embert megölve
photo_camera 2019 októbere, Casablanca: marokkóiak várják a parton a mentési munkálatok eredményét, miután elsüllyedt egy csempészhajó, több embert megölve Fotó: STRINGER/AFP

A „visszafelé migrálás” komoly aggodalmakat szült, a marokkói parlamentben is vitáztak róla, hogy a lehetetlen helyzetbe került, csoportosan hazatérő állampolgáraiknak mi legyen a sorsa, hogyan lehetne biztosítani például, hogy mindenképpen karanténba kerüljenek.

Hasonló problémával szembesült a szomszédos Algéria is, ahová szintén elkezdték visszaszállítani az embereket a spanyol médiában maffiaként emlegetett csempészek, nem csak spanyol, hanem olasz városokból is. 

Mindkét ország a koronavírussal leginkább érintettek között van Afrikában: Marokkóban 3600, Algériában 3000 a regisztrált esetek száma, de ez nagyon kevés tesztből (23 ezer, illetve 6500) jött ki a Worldometers által gyűjtött hivatalos adatok szerint.

Kihalt tér Algírban a kijárási tilalom alatt
photo_camera Kihalt tér Algírban a kijárási tilalom alatt Fotó: FAROUK BATICHE/Anadolu Agency via AFP

De nem csak a tengerparton, hanem a kontinens belsejében is zajlik a szokásossal ellentétes irányú vándorlás, Szudánba például ezrek akarnak visszatérni a környező országokból, a Middle East Eye riportja szerint nagyon sokan szintén embercsempészek segítségével.

Mindeközben természetesen nem állt le az Európába tartó migráció sem, Spanyolországba március 15. és április 15. között 829 ember érkezett illegálisan, az év eleje óta összesen pedig mintegy 6 ezer, ami 24 százalékos csökkenést jelent a tavalyi adatokhoz képest. Olaszország és Málta a járványra hivatkozva lezárta a kikötőit a bajba jutottakat kimentő hajók előtt is.