Többé nem lesz korbácsolás Szaúd-Arábiában

Börtönbüntetéssel és pénzbírsággal helyettesítik a jövőben a középkori büntetési formát, legalábbis erről árulkodik egy feljegyzés a királyság legfelsőbb bíróságáról - írja a Guardian

A bíróság áprilisban határozhatott arról, hogy ezentúl a korbácsolást pénz- vagy börtönbüntetéssel, vagy a kettő kombinációjával helyettesítik. A dokumentum szerint a döntés egy újabb lépés az emberijogi reformok területén, melyet papíron Szalman szaúdi király és a koronaherceg vezényel le. 

A korbácsolást eddig különféle bűncselekményekért szabták ki az országban. Rendes jogrendszer híján a bírák a büntetést az iszlám törvénykezésre támaszkodva, egyéni megítélésük szerint hozták. Jogvédő szervezetek szerint volt, hogy nyilvános lerészegedésért, zaklatásért vagy házasságtörésért szabták ki a korbácsolást büntetésként. 

2015-ben nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy egy blogger-aktivistát, Raif Badawit 1000 ostorcsapásra és 10 év börtönbüntetésre ítéltek azért, mert szabadon fejezte ki véleményét. 

Tüntetés Berlinben Raif Badawi büntetése miatt 2015 januárjában.Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.