A hivatalos kínai tájékoztatás szerint felgyógyult az utolsó vuhani beteg is

külföld
2020 április 26., 09:08

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság tájékoztatása szerint gyógyultan hagyta el a kórházat az utolsó koronavírussal fertőzött beteg a járvány eredeti gócpontjában, a közép-kínai Hupej tartomány fővárosában, Vuhanban. Ez az a város, ahol az első fertőzötteket regisztrálták, és ahol az utólagos kutatások szerint már tavaly november közepén terjedhetett a járvány, aminek a létét a hatóságok csak idén januárban ismerték el.

Egy, a vírus ellen sebészmaszkkal és esőkabáttal védekező vuhani frissen vásárolt zöldségeivel 2020. április 20-án. A hivatalos kínai tájékoztatás szerint április 26-án az utolsó fertőzött is gyógyultan távozhatott a kórházból a városban.
photo_camera Egy, a vírus ellen sebészmaszkkal és esőkabáttal védekező vuhani frissen vásárolt zöldségeivel 2020. április 20-án. A hivatalos kínai tájékoztatás szerint április 26-án az utolsó fertőzött is gyógyultan távozhatott a kórházból a városban. Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Itt végül a hivatalos statisztikák szerint összesen 50333 ember fertőződött meg, közülük 3869 vesztette életét.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Hupejben vasárnapig a járvány mérséklődésének köszönhetően immár 266 turisztikai látványosságot, vagyis a tartományban található látogatóhelyek több mint 60 százalékát nyitották újra. A május 1-e alkalmából tartott ötnapos munkaszünet idején csupán a nyílt téren található látványosságok látogathatóak, az egyes intézmények napi befogadóképességük 30 százalékát engedhetik csak belépni, az érdeklődőknek pedig előzetesen kell foglalniuk jegyet.

Vuhant és környékét már január végén vesztegzár alá vonták, a korlátozásokat teljes mértékben csak április elején oldották fel. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy normalizálódott volna a helyzet. Sőt, a Hszinhua ebszámolója szerint a járvány olyan pszichológiai terhelést jelentett az embereknek, hogy a tartomány minden városában és járásában pszichológiai tanácsadást nyújtó telefonos segélyszolgálatot kellett létre hozni, hogy segíthessék az embereket a járvány okozta trauma feldolgozásában. (Via MTI)