A német kormány mindenkinek megadná az otthoni munkavégzés lehetőségét, a járvány után is

külföld
2020 április 26., 15:13

Bevezethetik Németországban az otthoni munkavégzés jogát, a munkaügyi minisztériumban már dolgoznak a törvényjavaslaton - mondta a tárca vezetője egy vasárnapi interjúban. Az ősszel a kormány elé kerülő tervezet szerint 

bárki dolgozhat otthonról, ha szeretne, és el tudja így végezni a feladatait.

Az érvényes munkaügyi szabályok szerint az otthoni munkavégzés csak a munkaadó és az alkalmazott külön megállapodásával lehetséges, de Hubertus Heil azt mondta a Bild am Sonntagnak, hogy ősztől valamennyi munkakörben meg lehet majd követelni az otthoni munkavégzés lehetőségét, amelyben nincs feltétlenül szükség személyes megjelenésre a vállalat telephelyén. A munkavállaló szabadon eldöntheti, hogy állandóan, vagy bizonyos napokon dolgozik otthonról. 

Berlini fiatalember home office-okba'
photo_camera Berlini fiatalember home office-okba' Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

Ugyanakkor méltányos, fair szabályokkal megakadályozzuk, hogy az otthonról végzett munka túlságosan belefolyjon a magánéletbe - mondta a szociáldemokrata (SPD) politikus, kiemelve, hogy 

„a homeoffice-ban is lejár a munkaidő, méghozzá nem este tízkor”. 

A koronavírus-járvány kezdete óta az első óvatos becslések szerint 12 százalékról 25 százalékra emelkedett az otthonról dolgozó alkalmazottak aránya, ami azt jelenti, hogy nyolcmillióan végzik el a munkájukat hazulról. El kell érni, hogy ezt a járvány után is megtehessék - idézi a minisztert az MTI.

A 444-en március elején írtunk róla, hogy a koronavírus elhozhatja az otthonról dolgozás forradalmát, aminek van jó és rossz oldala is.