A WHO kockázatosnak tartja az immunitásigazolások tervét

tudomány
2020 április 26., 04:12

Óva intette az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a világ kormányait azon tervüktől, hogy a fertőzésen már átesetteknek ún. "immunitásigazolásokat" adjanak ki, hogy azzal újra munkába állhassanak. Mint írták, egyelőre semmi bizonyíték nincs arra, hogy a fertőzésen átesettek immunissá válnának a vírusra, vagyis arra, hogy aki egyszer már megbetegedett az új típusú koronavírustól, az újra nem fog. És mivel fogalmunk sincs róla, hogy a fertőzöttek testében termelődő antitestek bármekkora védelmet jelentenek a jövőbeni fertőzéssel szemben, fenáll a veszélye, hogy az immunisnak véltek visszaeresztésével, az élet újbóli beindításával csak újra elszabadítanánk a járványt.

Számítógépes grafika a narancsszínű plazmasejtek által termelt fehér antitestek és a kék vírusok küzdelméről
photo_camera Számítógépes grafika a narancsszínű plazmasejtek által termelt fehér antitestek és a kék vírusok küzdelméről Fotó: JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBR/Science Photo Library via AFP

A WHO szerint ugyanis azok, akik immunisnak gondolják magukat, valószínűleg lazítanának a szabálykövetésükön, pedig a vírus terjedését bizonyítottan a gyakori kézmosással és a távolságtartással lehet a leghatékonyabban gátolni.

Mi a probléma?

A WHO szerint jelen ismereteink, az eddig végzett kutatások alapján a fertőzésen átesettek szervezetében ugyan termelődnek antitestek, de egyes gyógyultak szervezetében ezek száma olyan alacsony volt, hogy az aligha lehet elég egy újabb fertőzés megelőzéséhez. Ez egyben arra is utal, hogy az immunválaszban az antitestek mellett nagy szerepük lehet a T-limfocitáknak, a fehérvérsejtek egy alcsoportjának.

A járvány terjedése szempontjából ennek az a jelentősége, hogy a fertőzésen átesettek, különösen az azt enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen átvészelők immunrendszere valószínűleg nem termel elég antitestet az újbóli fertőzés megelőzéséhez.

Vagyis ez alapján a már felgyógyultak felkutatása és ellátása ilyen immunitásigazolásokkal inkább hazárdjáték, mintsem ismereteken alapuló, átgondolt döntés. (Via BBC)