A WHO kockázatosnak tartja az immunitásigazolások tervét

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Óva intette az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a világ kormányait azon tervüktől, hogy a fertőzésen már átesetteknek ún. "immunitásigazolásokat" adjanak ki, hogy azzal újra munkába állhassanak. Mint írták, egyelőre semmi bizonyíték nincs arra, hogy a fertőzésen átesettek immunissá válnának a vírusra, vagyis arra, hogy aki egyszer már megbetegedett az új típusú koronavírustól, az újra nem fog. És mivel fogalmunk sincs róla, hogy a fertőzöttek testében termelődő antitestek bármekkora védelmet jelentenek a jövőbeni fertőzéssel szemben, fenáll a veszélye, hogy az immunisnak véltek visszaeresztésével, az élet újbóli beindításával csak újra elszabadítanánk a járványt.

Számítógépes grafika a narancsszínű plazmasejtek által termelt fehér antitestek és a kék vírusok küzdelmérőlFotó: JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBR/Science Photo Library via AFP

A WHO szerint ugyanis azok, akik immunisnak gondolják magukat, valószínűleg lazítanának a szabálykövetésükön, pedig a vírus terjedését bizonyítottan a gyakori kézmosással és a távolságtartással lehet a leghatékonyabban gátolni.

Mi a probléma?

A WHO szerint jelen ismereteink, az eddig végzett kutatások alapján a fertőzésen átesettek szervezetében ugyan termelődnek antitestek, de egyes gyógyultak szervezetében ezek száma olyan alacsony volt, hogy az aligha lehet elég egy újabb fertőzés megelőzéséhez. Ez egyben arra is utal, hogy az immunválaszban az antitestek mellett nagy szerepük lehet a T-limfocitáknak, a fehérvérsejtek egy alcsoportjának.

A járvány terjedése szempontjából ennek az a jelentősége, hogy a fertőzésen átesettek, különösen az azt enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen átvészelők immunrendszere valószínűleg nem termel elég antitestet az újbóli fertőzés megelőzéséhez.

Vagyis ez alapján a már felgyógyultak felkutatása és ellátása ilyen immunitásigazolásokkal inkább hazárdjáték, mintsem ismereteken alapuló, átgondolt döntés. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér