Az olasz miniszterelnök bejelentette a korlátozások fokozatos feloldását

külföld
2020 április 26., 18:14

Ha szeretitek Olaszországot, továbbra is be kell tartanotok a társadalmi távolságtartást - szólította fel a lakosságot Giuseppe Conte kormányfő vasárnap esti tévébeszédében, hangsúlyozva, hogy nagyon hosszú és nehéz időszak következik, melyben a gazdasági újraindulást a „járvánnyal való együttéléssel” kell egyeztetni. 

A március 11. óta érvényben lévő országos kijárási tilalom után előre meghatározott menetrend szerint kezd el visszatérni az élet a járvány által kiemelten sújtott országba: 

  • május 4-től továbbra is csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakókörzetet, engedélyezett lesz a nem együtt élő családtagok találkozása, de továbbra is tilos a közösségi gyülekezés. Újraindulnak a gyárak és az építőipar. Engedélyezik a profi sportolók egyéni edzését, valamint a temetéseket, legfeljebb tizenöt résztvevővel. Nagyon indokolt esetben a tartományok közti utazás is lehetővé válik.
  • Május 18-tól indul újra a kereskedelem, megnyitják a múzeumokat, könyvtárakat, valamint újraindulhatnak a professzionális csapatsport edzései. 
  • Június 1-től nyitják újra a presszókat, éttermeket, fodrászatokat, kozmetikai szalonokat.
  • Szeptemberben újra kinyithatnak az iskolák.

Nagyon óvatosan kell oldanunk az óvintézkedéseket, tudva, hogy akármikor ismét felfelé ívelhet a járványgörbe - jelentette ki Giuseppe Conte.

Március 5., Velence
photo_camera Március 5., Velence Fotó: Giacomo Cosua/NurPhoto via AFP

Március 15. óta először csökkent háromszáz alá az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma Olaszországban, és így elérte a 26 644-et - közölte a polgári védelmi hatóság vasárnap. Az aktív fertőzöttek száma több napi csökkenés után ismét emelkedett (106 103-ra), de az újonnan regisztrált halottak száma egy nap alatt több mint százötvennel csökkent, 260-ra a korábbi 415-ről. (Ehhez hozzá kell tenni, hogy hétvégente sok országban kevesebb halálesetet regisztrálnak, így ahhoz, hogy biztosak legyünk a tendenciában, érdemes megvárni a következő hét első napjainak adatait.) 

Az intenzív osztályokon kezeltek száma 2009-re süllyedt az egy hónappal ezelőtti több mint négyezerről. A gyógyultak 64 ezren vannak. Az összes diagnosztizált fertőzött száma 197 675. (Guardian, MTI)