Elsősorban a gazdaság újraindításán dolgoznak Olaszországban

külföld
2020 április 26., 10:15

Nem oldják fel Olaszországban a járvány miatt elrendelt vészhelyzetet, és a kijárási korlátozások se szűnnek meg, de a gazdaság újraindítása immár elkerülhetetlenné vált, jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

Conte a La Repubblica napilap vasárnapi számának nyilatkozva azt mondta, hogy bár májustól enyhítéseket terveznek, lehetetlenség mindenkit azonnal "visszaengedni az utcára". Elmondása szerint még a jelen helyzet sem teszi lehetővé, hogy teljesen feloldják a március 11-én bevezetett kijárási tilalmat, és engedélyezzék a szabad mozgást.

Conte ma, vagy hétfőn jelenti be hivatalosan a járványügyi korlátozások feloldásának részletes tervét. Sajtóértesülések szerint ezt négy lépésben tervezik megtenni. Elsőként a gépgyártást indítanák újra, aztán a következő három hétben újabb enyhítések várhatók, például május közepétől a kereskedelem és a vendéglátás újraindítása. A járványügyi vészhelyzet július 28-ig biztosan eltart még.

A közvélemény másfél hónap bezártság után elsősorban a kijárási korlátozások enyhítését várja. "Május 4-től többet mozoghatunk, de további idő kell még ahhoz, hogy az egész országban szabadon közlekedhessünk" - mondta erről Conte. A korábban kiszivárgottak szerint első körben, május 4-től az olaszok elhagyhatják lakókörzetüket, május 18-tól pedig országon belül már mozoghatnak - igaz, a déli régiók már jelezték, hogy ők nem kívánnak a járvány által sokkal inkább sújtott északi megyékből vendégeket fogadni.

Giuseppe Conte elmondta, a korlátozások lassú és fokozatos feloldása elsősorban a gazdaság újraindulását szolgálja. "Nem húzhatjuk tovább a járványzártól különösen sújtott gazdasági ágazatok működésének szüneteltetését, ez már eddig is túl nagy tehernek bizonyult társadalmi-pénzügyi szempontból" - mondta. (Via MTI)