New York államban ötezer patikát is bevonnak a tesztelésbe

Független magángyógyszertárakban is gyűjthetnek ezentúl mintákat szerológiai tesztekhez New York államban, hogy minél pontosabban felmérhessék a járványhelyzetet, és minél több fertőzöttet azonosíthassanak a további terjedés megfékezésére.

Az állam demokrata kormányzója, Andrew Cuomo szombati bejelentése szerint az antitesttesztelést négy kórházra is kiterjesztik, első körben az első vonalban dolgozó egészségügyi dolgozók szűrésére.

"21 napnyi pokol után most ott vagyunk, mint 21 nappal ezelőtt. A tesztelés az, amire már-már kényszeresen fókuszálunk" - mondta. A cél az, hogy az államban, a járvány amerikai epicentrumában naponta negyvenezer tesztet tudjanak végezni. Cuomo bejelentése szerint a létfontosságú munkát végzők elsőbbséget élveznek, a rendőrök, tűzoltók, buszvezetők, bolti eladók akkor is kérhetnek tesztelést, ha egyáltalán nincsenek tüneteik.

Az Egyesült Államokban már bőven több, mint 900 ezer fertőzöttet azonosítottak, a járvány több mint 53 ezer halálos áldozatának harmada az állam lakója volt.

New York államban egy korábbi, 3000 főn végzett szerológiai teszt alapján 14 százalék lehet az átfertőzöttség. Ez egyrészt arra utal, hogy a vírus szélesebb körben terjedt el, mint azt a hivatalos adatok mutatják. Másrészt arra, hogy még távolról se esett át annyi ember a járványon, hogy az nyájimmunitáshoz vezessen, vagyis még a továbbiakban is korlátozásokra van szükség a járvány terjedésének lassításához.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.