Koronavírus-számok Magyarországon 02.25.
Elhunytak + 120 Σ 14 672
Kórházban + 483 Σ 4 836
Fertőzöttek + 4 385 Σ 414 514
Tesztek + 25 509 Σ 3 577 770
Oltottak + 37 069 Σ 508 073

Nyércek kapták el a koronavírust, karanténba kerülnek

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az egyik lezárt farm Beek en DonkbanFotó: ROB ENGELAAR/AFP

Karantén alá helyeztek Dél-Hollandiában két nyérctenyészetet, ahol az állatokon kimutatták a koronavírus-fertőzést - közölte vasárnap a holland mezőgazdasági minisztérium. 

A szőrméjükért tenyésztett nyérceken amiatt végeztek teszteket, mert légzésnehézséggel küzdöttek. Feltehetően a farmon dolgozó, új koronavírussal fertőzött alkalmazottaktól kaphatták el az állatok a kórokozót. 

A tárca szerint minimális annak a veszélye, hogy a koronavírusos nyércek más állatokat vagy embereket megfertőzzenek. 

Ennek ellenére a biztonság kedvéért ideiglenesen betiltották a nyércfélék szállítását és a farmokon keletkező trágya felhasználását. Ez az első eset, hogy Hollandiában állatokon kimutatták az új koronavírust, de máshol előfordult már néhány hasonló eset háziállatoknál és állatkertekben.

Európai nyércFotó: Jonas Walzberg/dpa Picture-Alliance via AFP

A minisztérium tanulmányozza a fertőzés megjelenését, talaj- és levegőmintákat vizsgál az érintett helyeken. Azt tanácsolják az embereknek, hogy ne menjenek a Germert-Bakel és Laarbeek városokban található nyércfarmok 400 méteres körzetébe. A két érintett nyérctenyészet a dél-hollandiai Észak-Brabant tartományban van, az országnak abban a térségében, amelyet a leginkább sújt a koronavírus-járvány. 

A hollandiai nyérctenyészetekben előállított prémeket Kínában, Dél-Koreában, Görögországban és Törökországban adják el. Állatvédők nyomására a holland kormány 2013-ban betiltotta a nyérctenyésztést, és a tervek szerint 2024-ig be kell zárni a meglévő farmokat. (MTI)