Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Nyércek kapták el a koronavírust, karanténba kerülnek

járvány
2020 április 26., 13:40
photo_camera Az egyik lezárt farm Beek en Donkban Fotó: ROB ENGELAAR/AFP

Karantén alá helyeztek Dél-Hollandiában két nyérctenyészetet, ahol az állatokon kimutatták a koronavírus-fertőzést - közölte vasárnap a holland mezőgazdasági minisztérium. 

A szőrméjükért tenyésztett nyérceken amiatt végeztek teszteket, mert légzésnehézséggel küzdöttek. Feltehetően a farmon dolgozó, új koronavírussal fertőzött alkalmazottaktól kaphatták el az állatok a kórokozót. 

A tárca szerint minimális annak a veszélye, hogy a koronavírusos nyércek más állatokat vagy embereket megfertőzzenek. 

Ennek ellenére a biztonság kedvéért ideiglenesen betiltották a nyércfélék szállítását és a farmokon keletkező trágya felhasználását. Ez az első eset, hogy Hollandiában állatokon kimutatták az új koronavírust, de máshol előfordult már néhány hasonló eset háziállatoknál és állatkertekben.

photo_camera Európai nyérc Fotó: Jonas Walzberg/dpa Picture-Alliance via AFP

A minisztérium tanulmányozza a fertőzés megjelenését, talaj- és levegőmintákat vizsgál az érintett helyeken. Azt tanácsolják az embereknek, hogy ne menjenek a Germert-Bakel és Laarbeek városokban található nyércfarmok 400 méteres körzetébe. A két érintett nyérctenyészet a dél-hollandiai Észak-Brabant tartományban van, az országnak abban a térségében, amelyet a leginkább sújt a koronavírus-járvány. 

A hollandiai nyérctenyészetekben előállított prémeket Kínában, Dél-Koreában, Görögországban és Törökországban adják el. Állatvédők nyomására a holland kormány 2013-ban betiltotta a nyérctenyésztést, és a tervek szerint 2024-ig be kell zárni a meglévő farmokat. (MTI)