Rekordszámú rendőri intézkedés volt hétvégén a korlátozások megszegése miatt

járvány
2020 április 26., 13:12

Minden eddiginél több, 1905 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt a hétvégén - hangsúlyozta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a vasárnapi online sajtótájékoztatón. Lakatos Tibor ezredes úgy fogalmazott: „bár a vírus lassabban terjed, mint korábban gondoltuk, akkor sem lehetünk felelőtlenek”, be kell tartani a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletet, valamint a polgármesterek által a hétvégére meghozott előírásokat. 

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az operatív törzs úgy látja, a polgármesterek eddig jól éltek a felhatalmazással, és olyan intézkedéseket vezettek be, amelyek akadályozzák a járvány terjedését.

Lakatos szerint a járvány olyan ütemben terjed, ami lehetővé teszi a korlátozások enyhítését, 

de csak alapos előkészítés után, fokozatosan, „következetesen bevezetett egyéb intézkedések” alapján. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell számolni további korlátozásokkal, nem kell figyelni az egészségünkre, de „bizonyos szabályok között újrakezdhetünk különböző tevékenységeket”. 

Arra a kérdésre, milyen szempontokat vesznek figyelembe az enyhítéseknél, azt mondta, 

  • a legalapvetőbb a járvány terjedésének üteme, 
  • a fertőzöttek és a súlyos állapotban lévők száma, illetve 
  • az egészségügyi ellátórendszer tartalékkapacitása. 

Mérlegelni kell emellett a szomszédos országok által bevezetett intézkedéseket, hiszen - mint mondta - „nem tudunk külön utakon járni”. 

Lakatos Tibor egy korábbi sajtótájékoztatón
photo_camera Lakatos Tibor egy korábbi sajtótájékoztatón Fotó: kormany.hu/MTI/MTVA

Az ezredes egy kérdésre válaszolva elmondta, többször szóba került a 65 év felettiek kijárási idősávjának módosítása, de úgy látják, egyelőre nem indokolt ezen változtatni. Hozzátette: május 3-a után - az előre meghatározott menetrend szerint - ezen is módosítanak, azzal együtt, hogy továbbra is fontos a korosztály elkülönítése a fiatalabbaktól. (MTI)