Belehalt koronavírusbetegségébe Belgium egyik utolsó holokauszttúlélője

külföld
2020 április 27., 04:59

Covid-19 betegségben elhunyt Henri Kichka, a holokauszt egyik utolsó belgiumi túlélője. 94 éves volt, egy brüsszeli idősotthonban érte a halál.

Kischka januárban mesélt a BBC-nek auschwitzi élményeiről. A kérdésre, hogy hogyan élte túl, azt felelte: "Auschwitzot nem éled túl, az a hely maga a halál".

"Az aprócska, mikroszkopikus koronavírusnak sikerült az, ami az egész náci hadseregnek nem. Édesapám túlélte a halálmenetet, de életmenetet ma véget ért" - írta a Facebookon megemlékezésében fie, Michel Kichka.

Henri Kichka 1926-ban született Brüsszelben. egy, a Kelet-Európában uralkodó antiszemitizmus elől Lengyelországból elmenekült Zsidó családban. Belgium náci megszállása után 1942-ben deportálták, apjával együtt kényszermunkára vitték, miközben családja nőtagjait - anyját, nagynénjét és nővéreit - már ekkor Auschwitzba vitték, ahol lemészárolták őket.

Henri Kichka évekig nem volt hajlandó beszélni élményeiről. Megházasodott, nejével üzletet alapított, felnevelte négy gyermekét, akiktől összesen kilenc unokája és 14 dédunokája lett. Később aztán mégis megnyílt, és iskolákban tartott előadásokat tapasztalatairól, mert bár az emlékek felidézése fájdalmat okozott neki, biztos akart lenni benne, hogy mások nem felejtik el a történteket. Hatvan évvel a világháború után emlékiratait is megjelentette, hogy története a halála után is fennmaradhasson. (Via BBC)