Hétfőtől kötelező a maszk Németországban, akár 10 ezer euróra is büntethetnek elmaradásáért

külföld
2020 április 27., 16:05

Hétfő óta a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben kötelező maszkot viselni Németországban, kivéve  Schleswig-Holsteint, ahol csak szerdától kell majd.

Brandenburg és Berlin kivételével büntetés is jár azoknak, akik nem viselik a maszkot, e két tartományban az emberek felelősségérzetében bíznak a helyi politikusok. 

A büntetési tételek máshol nagyon változóak, 25 eurótól a 10 ezer euróig terjednek, államonként és az elkövető helyzetétől függően. A visszaesők és a maszk nélkül dolgozó bolti eladók főnökei számíthatnak a legsúlyosabb bírságokra.

Bármilyen, a száj és az orr eltakarására alkalmas eszközt elfogadnak, akár sálat, kendőt is. Két keleti tartományban az állam ingyen ad a polgároknak maszkokat.

Maszkban próbál parfümöt egy vásárló Bajorországban. Kesztyű nem kötelező az üzletekben sem.
photo_camera Maszkban próbál parfümöt egy vásárló Bajorországban. Kesztyű nem kötelező az üzletekben sem. Fotó: FrankHoermann/SVEN SIMON/Picture-Alliance via AFP

Vannak a maszkviselési előírással szkeptikus egészségügyi szakértők is. Ők azzal érvelnek, hogy a koronavírussal szemben biztos védelmet csak az FFP-2 és FFP-3 minősítésű maszkok biztosítanak, és a maszkok helytelen használata akár még meg is fertőzheti a viselőjét. 

A szabályt előíró politikusok viszont azzal érvelnek, hogy fontos pszichológiai hatása van a maszkviselésnek, mert folyamatosan tudatosítja a polgárokban a veszélyhelyzetet, és így óvatosságra int. Másrészről pedig ha nem is véd meg a fertőzéstől az egyszerű maszk, a vírus terjesztését biztosan akadályozza, vagyis nem önmagukért, hanem másokért érdemes viselni őket. (Guardian)