Kezdődik a fészekelhagyási szezon, ne tessék megmenteni az árvának tűnő madárkákat, jól vannak!

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Május közeledtével egyre gyakoribb látvány a magányosnak és kissé gyámoltalannak tűnő madárfióka. Ezek látványa sokakat késztet arra, hogy megpróbálják megmenteni. Ne tegyék! A Magyar Madártani Egyesület menetrend szerinti közleményében újra világossá teszi, hogy ezek a madarak csak éppen elhagyják a fészküket, megmentésükkel valójában csak bajba sodornánk őket. Ezek a madarak általában nem árvák, "a legnagyobb segítség számukra az, ha nem visszük haza őke", írták.

A madarászok leírása szerint a kis és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy a fiókák még a teljes röpképességük előtt elhagyják a fészküket. Ilyenkor a környék sűrű aljnövényzetében bujkálva hívják magukhoz a szüleiket. Legtöbb esetben ilyen fiókákra bukkanhatunk az évnek ebben a szakában. Ezek a fiókák még nm menekülnek az ember elől, gyakran még hangosan csipognak is. De nem azért, mert megmentésre szorulnak. Szüleik jellemzően a közelben keresgélnek táplálékot, ezért nem szükséges, sőt, kifejezetten ártalmas hazavinni a gyámoltalannak tűnő fiókákat.

Ha mindenáron segíteni akarnak a fiókáknak, fogják meg őket óvatosan, és tegyék be a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, vagy bokor alá. "A hazai madárfajok nem szagolnak, így az érintésünk nem okoz problémát" - írja az MME, külön kiemelve, hogy ez a madarakra igaz, nem az emlősökre, amiknek a kölykeit éppen jó szaglású szüleik miatt nem szabad megérinteni sem.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér