Kezdődik a fészekelhagyási szezon, ne tessék megmenteni az árvának tűnő madárkákat, jól vannak!

Május közeledtével egyre gyakoribb látvány a magányosnak és kissé gyámoltalannak tűnő madárfióka. Ezek látványa sokakat késztet arra, hogy megpróbálják megmenteni. Ne tegyék! A Magyar Madártani Egyesület menetrend szerinti közleményében újra világossá teszi, hogy ezek a madarak csak éppen elhagyják a fészküket, megmentésükkel valójában csak bajba sodornánk őket. Ezek a madarak általában nem árvák, "a legnagyobb segítség számukra az, ha nem visszük haza őke", írták.

A madarászok leírása szerint a kis és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy a fiókák még a teljes röpképességük előtt elhagyják a fészküket. Ilyenkor a környék sűrű aljnövényzetében bujkálva hívják magukhoz a szüleiket. Legtöbb esetben ilyen fiókákra bukkanhatunk az évnek ebben a szakában. Ezek a fiókák még nm menekülnek az ember elől, gyakran még hangosan csipognak is. De nem azért, mert megmentésre szorulnak. Szüleik jellemzően a közelben keresgélnek táplálékot, ezért nem szükséges, sőt, kifejezetten ártalmas hazavinni a gyámoltalannak tűnő fiókákat.

Ha mindenáron segíteni akarnak a fiókáknak, fogják meg őket óvatosan, és tegyék be a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, vagy bokor alá. "A hazai madárfajok nem szagolnak, így az érintésünk nem okoz problémát" - írja az MME, külön kiemelve, hogy ez a madarakra igaz, nem az emlősökre, amiknek a kölykeit éppen jó szaglású szüleik miatt nem szabad megérinteni sem.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.