Orbán: Mindent megteszek, hogy a Pesti úti ügy ne uralja el a belpolitikát

politika
2020 április 27., 10:16

Orbán Viktor eleget téve kötelességének, megjelent hétfőn az Országgyűlésben, hogy válaszoljon az ellenzéki képviselők kérdéseire. Bármiről is kérdezték, érdemi felelet helyett személyeskedés és kioktatás volt a válasz.

1. Válasz Jakab Péternek

Támogatja-e, hogy különadót fizessenek ebben a nehéz helyzetben azok, akik az elmúlt években kormányzati hátszéllel lettek milliárdosok? - kérdezte a Jobbik pártelnöke a miniszterelnöktől. Jakab szerint, "ha ezt most bevezetjük, akkor holnaptól Mészáros Lőrinc, és Tiborcz István vagyonából munkahelyek jönnek létre." 

"Emlékeztetem önöket, hogy a Jobbik az egyetlen párt Magyarországon, amit kilóra megvettek,"

válaszolta Orbán Viktor. Hozzátette: 

"egyértelmű a válasz arra a kérdésre, hogy a Jobbik, ami korábban egy jobboldali párt volt, miért viselkedik úgy, ahogy viselkedik. A válasz egyszerű: önök régóta a baloldal szekerét tolják. Valójában a Jobbik már nem is Jobbik, hanem Ballik."

link Forrás

2. Válasz Arató Gergelynek

Meghosszabbítják-e, illetve megemelik-e az álláskeresők támogatását? Hogyan segít a kormány azokon, akik már elvesztették a munkahelyüket? - kérdezte a DK-s politikus. Orbán miután megismételte korábbi kijelentését, hogy annyi munkahelyet hoznak létre, amennyi a járvány miatt megszűnt, hozzátette:

"Hogy szánalmas dolog-e a múlt felidézése egy most zajló vitában, kétségtelen, hogy itt mi vagyunk körhátrányban önökkel szemben, mert mi nem tudjuk a múltat végképp eltörölni."

"És miután eltörölni nem tudjuk, felidézzük" - folytatta a miniszterelnök, majd felsorolta, hogy Arató milyen megszorító intézkedéseket szavazott meg még a Gyurcsány-kormány alatt.

link Forrás

3. Válasz Keresztes László Lórántnak 

Miközben tízezrek vesztik el a munkájukat, és az ő támogatásukra egy fillérrel sem ad többet a kormány, 1000 milliárdot terveznek a Budapest-Belgrád vasútfejlesztésre költeni, mondta az LMP képviselője, majd kérte a kormányfőt, hogy ezeket a beruházásokat állítsák le, és a felszabaduló forrásokat költsék valódi gazdaságvédelmi intézkedésekre. 

"Meggyőződésem, hogy ha valamikor, akkor most kell megvalósítani azokat a nagy stratégiai beruházásokat, amelyek megalapozzák a magyar gazdaság sikerét,"

válaszolta Orbán. Kijelentette: 

"ezeket a beruházásokat nem lemondani kell, hanem föl kell gyorsítani és a számukat pedig növelni kell."

link Forrás

4. Válasz Kocsis-Cake Oliviónak 

A Párbeszéd képviselője olyan segítségkérő levelekből idézett a miniszterelnöknek, amiket a közelmúltban kapott munka nélkül maradt katás vállalkozóktól. 

"A monotóniatűrő képesség az fontos előföltétele a munkámnak,"

kezdte reagálását Orbán. Érdemi válasz helyett megismételte:

"lesz mindenkinek munkája."

link Forrás

5. Válasz Steinmetz Ádámnak 

"Támogatja-e, hogy a tao-támogatásokat ne csak a látványsportágakra, hanem az egészségügyre is fordíthassák a cégek?" - kérdezte a Jobbik képviselője. 

"Ha komolyan gondolják, nyújtsák be az erre vonatkozó törvényjavaslatukat, és beszéljük meg komolyan,"

válaszolta Orbán, mire Steinmetz közölte:

"már három hete benyújtottuk ezt a törvényjavaslatot. (..) Kérem miniszterelnök úr, tegye világossá: igen vagy nem?"

"Várom a javaslatról szóló bizottsági vitát, ahol az összes érvet meghallgatjuk, és készen állunk arra, hogy megfontoljuk,"

mondta a miniszterelnök.

link Forrás

6. Válasz Harangozó Tamásnak

A szocialista képviselő előbb a kormánypárt a Pesti úti idősotthon ügyében indított rágalomhadjáratát kérte számon, mire a miniszterelnök úgy reagált, hogy  

"mindent megteszek annak érdekében, hogy a Pesti úti szabálytalanságok ne uralják el a belpolitikát amíg a járványon nem vagyunk túl."

link Forrás

"Hol vannak a Kínából hozott felszerelések? A háziorvosok, orvosok, ápolók továbbra is arról panaszkodnak, hogy maguknak kell beszerezni ezeket,"kérdezte Harangozó.

"A védekezéshez szükséges összes eszköz egy heti mennyisége a kórházak raktárában rendelkezésre áll,"

válaszolta Orbán. Hozzátette:

"ezt mindennap ellenőrzöm. Mindennap meghallgatom a kórházparancsnokok összesített jelentését."

link Forrás

"Erős, mikor egy miniszterelnök lehazugozza az orvosokat," reagált Harangozó, "mert ezeket ők mondták, nem mi." Majd megkérdezte Orbántól, hogy ha őszintén mondta, amit a Pesti úti idősotthonról mondott, akkor miért kérdezett előbb fideszes párttársa előbb a témában, és miért folyik a csapból is téma. A miniszterelnök erre nem válaszolt, hanem felolvasott Harangozó egy korábbi interjúból egy részletet.

"Saját szavazóinkat árultuk el, mondta ön. Amíg ezzel nem tudunk elszámolni, senki sem hallgat ránk. Ne csodálkozzon, ha én sem."

link Forrás