15 fertőzöttet találtak egy zalaegerszegi idősotthonban

Egészségügy
2020 április 28., 05:08

Balaicz Zoltán polgármester a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra, hogy több zalaegerszegi szociális intézményben is megjelent a koronavírus.

A város múlt héten 650 teszttel kezdte meg az intézmények tesztelését, és pénteken találták meg az első beteget, aki a volt József Attila iskolában működő idősotthon demens részlegének egyik lakója.

link Forrás

A részleget azóta izolálták, senki nem mozdulhat ki az intézményből, és a hétvégén mindenkit leteszteltek, a dolgozóknak pedig teljes védőfelszerelést írtak elő. További kilenc bentlakónál és öt dolgozónál mutatták ki a vírust. Az összes idős beteget kórházba vitték megfigyelésre, állapotuk kielégítő, vannak köztük tünetmentesek is. A dolgozók házi karanténban vannak.

Balaicz a posztban azt is írja, hogy a pózvai városrészben működő szociális otthonban is vannak fertőzöttek, de az nem derült ki hányan. Mindenesetre a betegeket ott is elkülönítették. Zala megyében összesen 65 koronavírus-fertőzöttet tart számon a hivatalos országos statisztika.

„További két pozitív teszteredményű zalaegerszegi fertőzöttről tudunk, egyikük egészségügyi dolgozó, de nagyon helyesen és óvatosan eljárva április 3. óta otthon tartózkodik és semmilyen kontaktja nem volt, hamarosan gyógyulttá nyilvánítható. A másikuk pedig egy pedagógus, akinek semmilyen tünete sincs, de önkéntes tesztet végeztetett, házi karanténban várja a gyógyulttá nyilvánítást, kontakt kutatása zajlik” - írja a polgármester az oldalon.

Az önkormányzat saját költségen folytatja a felügyelete alatt álló intézmények lakóinak ellenőrzését. (Index)