A járványhelyzet ellenére több száz levetkőztetett rabot ültettek szorosan egymás mögé El Salvadorban

külföld
2020 április 28., 08:21

El Salvador elnöke, Nayib Bukele azt mondta, hogy az országban a bandák kihasználják a koronavírus miatti helyzetet, és péntek és vasárnap között több mint 50 embert öltek meg. Ezért az elnök a fegyveres erőknek gyakorlatilag szabad kezet adott, hogy megvédjék magukat vagy az állampolgárokat. Bukele azt mondta, hogy a gyilkosságokat elkövető bandatagok egész életükben bánni fogják, amit tettek. 

photo_camera Sorba ültetett rabok az Izalco börtönben Fotó: HANDOUT/AFP

Hétfőn pedig olyan fényképek jelentek meg a börtönökből, amiket az alsógatyára vetkőztetett rabokat szorosan egymás mögé ültették, hogy megbüntessék őket az elszabadult erőszakhullám miatt. Pedig már El Salvadorban is kijárási korlátozásokat kellett bevezetni a koronavírus terjedése miatt. A képek szerint maszkot az összeültetett rabokra is tettek. A hivatalos adatok szerint az országban eddig 345 fertőzöttet azonosítottak, és 8-an haltak meg. 

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Az elnök elrendelte azt is, hogy a börtönökben a rivális bandák tagjait ültessék közös cellákba. Osiris Luna biztonsági miniszter szerint erre azért van szükség, hogy megnehezítsék a bandatagok közötti kommunikációt, így nem tudnak támadásokat kitervelni. Mielőtt Bukele hatalomra került, a két rivális banda (a Mara Salvatrucha és 18th Street gang) tagjait külön börtönökben tartották fogva, hogy kevesebb legyen az összetűzés köztük. De Bukele elnök szerint ez csak oda vezetett, hogy a bandák kialakíthatták a saját törvényeiket a börtönökben, ezért megszüntette az elkülönítést. (BBC/Reuters)