Ausztriában május közepétől akár étterembe is lehet menni

külföld
2020 április 28., 06:53

Kedden jelentette be Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter, hogy a jelenleg érvényes, szigorú kijárási korlátozások április 30-án éjfélkor kifutnak, helyettük lazább szabályok lépnek életbe.

  • Újra általánosan megengedett lesz, hogy mindenki elhagyhatja az otthonát, de az egy méter távolságot továbbra is tartani kell.
  • A gyűlések 10 főig lesznek megengedettek.
  • De a tüntetésekre külön szabályozást terveznek.
  • A temetéseken maximum 30 ember gyűlhet össze.

Az új szabályok egyelőre június végéig maradnak érvényben, amikor felülvizsgálják őket. Elibsath Köstinger turisztikai miniszter azt mondta, hogy a szállodák május 29-től nyithatnak újra.

Az éttermek május 15-től akár reggel 6 és este 11 között is nyitva tarthatnak. Egy asztalnál maximum négy felnőtt ülhet (+gyerekek). Az asztalokat előre le kell foglalni, de csoportosan foglalni nem lehet.

A vendégeknek nem kell maszkot viselniük, a személyzetek viszont igen. Anschober jónak értékelte a húsvét után bevezetett lazításokat, így például a kisebb üzletek megnyitását. Hangsúlyozta, hogy így is 1 alatt maradt a koronavírus rátája, ami azt mutatja, hogy egy fertőzött hány embernek adja tovább a betegséget. (OFR/Die Presse)