Karácsony bemutatta a főváros és az operatív törzs teljes levelezését - egyetlen papírra felfért az egész

POLITIKA
2020 április 28., 16:00

Kedden délután hallgatta meg az Országgyűlés népjóléti bizottsága Müller Cecília országos tisztifőorvost és Karácsony Gergely főpolgármestert is. Utóbbi elsőorban arról panaszkodott, mennyire rossz a kommunikáció a budapesti önkormányzat és koronavírus-járvány elleni védekezést koordináló szervezetek, legfőképpen az operatív törzs között. Karácsony ennek demonstrálására fel is mutatott egy darab papírt, amire felfért a teljes levelezés, ami eddig a járvány ügyében a legnagyobb magyar város vezetése és az operatív törzs között folyt.

Karácsony elmondta azt is, hogy a főváros megalakította saját operatív törzsét, ami fel akarta venni a kapcsolatot Müller Cecíliáékkal, de válaszként csak ennyit kaptak:

„majd tájékoztatjuk önöket”.

„Ez az első és utolsó levél , amit a főváros kapott az operatív törzstől” - mondta Karácsony, hozzátéve, hogy eszerint akkor neki és a fővárosnak papírja van arról, hogy semmilyen feladata nincsen a járványügyi védekezésben. „Akár meg is köszönhetném a részvételt, és ki is sétálhatnék innen” - mondta.

Ehelyett azonban bemutatott egy 58 oldalas dokumentumot, ami a főváros saját járványügyi lépéseit mutatta be, ezekről beszélt is a főpolgármester, kiemelve, hogy a lakosság fegyelmezett, így az elrendelt korlátozó intézkedések működnek. Az intézkedések kidolgozásakor az önkormányzat főleg a nemzetközi példákra figyelt, hiszen az operatív törzstől semmilyen információt nem kapott.

„Sokszor ugyanis könnyebb a berlini vagy a bécsi polgármesterrel beszélni, mint az országos tisztifőorvos asszonnyal.”

A Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban azt mondta, örkényi a helyzet, főleg az, hogy most egyszerre kezdenek a kormány szervei vizsgálatokba a fővárosi kezelésben lévő otthonban, holott „nincs olyan vizsgálat, amely azt mutatná, hogy bármely fővárosi intézményben bármilyen jogszabályt megszegett volna bárki”.

Karácsony szerint ráadásul a főváros minden idősotthonát letesztelte, eleve az is csak ezért derült ki, hogy fertőzöttek vannak az intézményben. A főváros által kezelt 28 idősotthonból egyébként kettőnél találtak fertőzötteket, és mindkét esetben kórházból, nem megfelelő ellátás után hazaküldött betegek lehettek a fertőzés elindítói.

Közben országszerte sokkal több idősotthonban jelent meg a betegség, de azokról az ügyekről nem tájékoztat a kormányzat, a betegek jogaira hivatkozva.  „Ha ez így van, az azt jelenti, hogy a Pesti úti lakók betegjogai senkit nem érdekeltek” - mondta Karácsony.