Kötelezővé teszi a kormány az önkormányzatoknak óvodai és bölcsődei ügyelet biztosítását

oktatás
2020 április 28., 05:29
A bútorokat fertõtleníti egy óvónõ a gyõri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda egyik óvodai csoportszobájában 2020. március 16-án
photo_camera A bútorokat fertõtleníti egy óvónõ a gyõri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda egyik óvodai csoportszobájában 2020. március 16-án Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

A családügyi államtitkár Novák Katalin Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra a kormányrendeletre, ami az éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben, és ami kötelezővé teszi az önkormányzatok számára, hogy április 30-tól ügyeletet biztosítanak az ellenőrzésük alá tartozó óvodákban és bölcsődékben. 

„Az  ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igényli. (...) A szülő írásban nyilatkozik arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben. Az ügyeletet a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között kell biztosítani” - áll az Orbán Viktor által aláírt rendeletben.

Az intézkedés szerint az ügyeletet kiscsoportos formában kell megszervezni, csoportonként legfeljebb 5 gyermek felügyelete biztosítható, viszont vegyes életkori csoportokban is megszervezhető. 

Ami viszont nem derül ki a rendeletből, az az, hogy honnan kéne tudni a szülőnek, hogy a gyerek nem fertőzött. 

Ugyanebben a rendeletben a kormány lehetőséget biztosít bármely foglalkoztató számára, hogy megszervezze az alkalmazottak gyermekei számára a napközbeni felügyeletet. A munkahelyi gyermekfelügyeletet a szülő a legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves, fertőző betegségben nem szenvedő gyermeke felügyelete céljából veheti igénybe. Ugyanígy nyilatkozni kell, hogy a gyerek egészséges, és szintén csak kiscsoportos formában lehet megszervezni a felügyeletet. 

„Munkahelyi gyermekfelügyelet olyan végzettséggel, szakképesítéssel végezhető, amely jogszabály alapján feljogosít a  bölcsődei ellátás, napközbeni gyermekfelügyelet jogszabályban meghatározott munkaköreinek, vagy köznevelési intézmény pedagógus- vagy nevelő oktató munkát közvetlenül segítő munkaköreinek betöltésére” - áll a rendeletben. 

A  munkahelyi gyermekfelügyelet létrehozását előző nap kell jelenteni a  polgármesternek és a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalnak.