Öngyilkos lett a New York-i járvány frontvonalában dolgozó egyik orvos

GYÁSZ
2020 április 28., 07:22

Öngyilkos lett az egyik New York-i kórház intenzív osztályának vezető orvosa, aki a frontvonalban küzdött a városban tomboló koronavírus-járvány ellen. Dr. Lorna Breen egy manhattani presbiteriánus kórházban dolgozott. Vasárnap önként vetett véget életének.  

 Az áldozat édesapja azt nyilatkozta a New York Times-nak: „a munkáját próbálta végezni, de az végzett ővele.”

Lorna Breen maga is megfertőződött a vírussal, de másfél héttel később visszatért a munkába. A kórházból ezután ismét hazaküldték; családja ekkor döntött úgy, hogy inkább elhozzák a városból. Lorna Breent a virginiai Charlottesville-ban érte a halál, ahol családjával tartózkodott épp. 

Az édesapa szerint nem szenvedett mentális betegségtől, de utolsó beszélgetésük idején már nem volt jó állapotban, és arról beszélt, hogyan halnak a betegek egymás után - még mielőtt kiemelhetnék őket a mentőautóból. 

Apja szerint lánya hősként halt meg, és épp olyan áldozata a járványnak, mint bárki más. Hősként emlékezett meg róla a New York-i rendőrség és a presbiteriánus kórház közleménye is. A rendőrség arról is írt, hogy a frontvonalban küzdő orvosok óriási mentális és fizikai megpróbáltatásoknak vannak kitéve nap mint nap. 

New Yorkban a legrosszabb a járványhelyzet az Egyesült Államokban: az egész országban elhunyt 56 ezer áldozat közül 17500-an New Yorkban vesztették az életüket.   

Hétfőn Andrew Coumo, New York állam kormányzója azt nyilatkozta, hogy egy random, nagy mintán végzett antitest-tesztelés alapján valószínűsíthető, hogy New York város lakóinak közel negyede (!), 24,7 százalék fertőződött meg már a vírussal. (BBC)