Egy argentin nő azt szeretné, ha fia asztmás gyilkosát kiengednék a börtönből, hogy ne ölje meg a vírus

külföld
2020 április 29., 16:24

Silvia Ontivero azért fordult az argentin hatóságokhoz, hogy támogassa fia gyilkosának házi őrizetbe kerülését, mivel a férfi asztmás, és ezért különösen veszélyes lehet rá a koronavírus.

A nő februárban még azért írt a testületnek, hogy ellenezze a férfi szabadlábra helyezési kérelmét. Ugyanakkor elmondása szerint a mostani vészhelyzet elgondolkodtatta. Nyílt levele szerint megvolt benne a harag és a gyűlölet is, de azt sosem akarta, hogy a férfi meghaljon. 

Kedden az argentin államfő, Alberto Fernández támogatta azt a tervet, mely szerint a veszélyeztetett állapotú rabok házi őrizetbe kerülhetnek a járvány idejére. Az ország több börtönében is lázadások törtek ki az elmúlt hetekben, és sokan tartanak attól, hogy a túlzsúfolt és nem megfelelően tisztított börtönökben könnyen elszabadulhat a vírus. 

photo_camera Alejo Huanu

Silvia Ontivero fiát, Alejo Huanút 2004-ben gyilkolták meg Mendozában, az elkövető, Diego Adruino 16 évet kapott. Ő egyike lehet annak a négyszáz rabnak, aki egészségügyi állapota miatt házi őrizetbe kerülhet, mivel súlyos asztmája van. 

Ontivero a helyi sajtónak is elküldte a nyílt levelét, ebben arról írt, hogy sokat gondolkozott a dolgon, és arra jutott, hogy támogatja, hogy a férfi házi őrizetbe kerüljön. Mint elmondta, ha Adrunio a börtönben maradna, az egy halálos ítélettel érhetne fel a számára, és ő a büntetés e fajtáját egész életében ellenezte. 

A nő a a katonai diktatúra idején, 1976 és 1983 között politikai fogoly volt. (BBC)