Egy tonnányi csirketrágyát szórnak ki egy svéd parkba, hogy ne menjenek oda ünnepelni az emberek

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A svéd egyetemi város, Lund legnagyobb közparkjában egy tonnányi csirketrágyát szórnak ki a napokban, írja a Guardian. A cél az, hogy a város 30 ezer lakója ne gyülekezhessen ott csütörtök este, amikor érkezik a Walpurgis-éj, amit országszerte tűzrakással és tánccal szokás ünnepelni. 

Svédországban Európa legtöbb országától eltérő eszközzel, tiltások helyett főleg tanácsokkal és ajánlásokkal igyekeznek elejét venni a vírus terjedésének, de a városi tanács környezetvédelmi bizottságának elnöke, Gustav Lundblad szerint fennáll a veszély, hogy április utolsó éjszakája után Lund válhatna a járvány svéd epicentrumává. 

Fotó: Tamboly/Cultura Creative via AFP

Épp ezért döntöttek a talaj trágyázása mellett, ami a park állapotának is jót tesz, másrészt meg garantálja, hogy másnap nem fognak tömegek a fűben ülve sörözni és beszélgetni. Azt Lundblad is elismerte, hogy a trágya szaga valószínűleg nem fog a park hatánál megállni, de a cél most az, hogy ne menjenek az emberek a parkba. 

A Walpurgis-éj eredete a nyolcadik századra nyúlik vissza, Európa több országában is szokás megünnepelni április 30-án, de Svédországban nem szervezett ünnepségek vannak, hanem spontán események, ezért aztán betiltani se lehetne. A svéd hatóságok több városban is arra kérték az embereket, hogy idén inkább hanyagolják az ünnepet. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér