Egy tonnányi csirketrágyát szórnak ki egy svéd parkba, hogy ne menjenek oda ünnepelni az emberek

A svéd egyetemi város, Lund legnagyobb közparkjában egy tonnányi csirketrágyát szórnak ki a napokban, írja a Guardian. A cél az, hogy a város 30 ezer lakója ne gyülekezhessen ott csütörtök este, amikor érkezik a Walpurgis-éj, amit országszerte tűzrakással és tánccal szokás ünnepelni. 

Svédországban Európa legtöbb országától eltérő eszközzel, tiltások helyett főleg tanácsokkal és ajánlásokkal igyekeznek elejét venni a vírus terjedésének, de a városi tanács környezetvédelmi bizottságának elnöke, Gustav Lundblad szerint fennáll a veszély, hogy április utolsó éjszakája után Lund válhatna a járvány svéd epicentrumává. 

Fotó: Tamboly/Cultura Creative via AFP

Épp ezért döntöttek a talaj trágyázása mellett, ami a park állapotának is jót tesz, másrészt meg garantálja, hogy másnap nem fognak tömegek a fűben ülve sörözni és beszélgetni. Azt Lundblad is elismerte, hogy a trágya szaga valószínűleg nem fog a park hatánál megállni, de a cél most az, hogy ne menjenek az emberek a parkba. 

A Walpurgis-éj eredete a nyolcadik századra nyúlik vissza, Európa több országában is szokás megünnepelni április 30-án, de Svédországban nem szervezett ünnepségek vannak, hanem spontán események, ezért aztán betiltani se lehetne. A svéd hatóságok több városban is arra kérték az embereket, hogy idén inkább hanyagolják az ünnepet. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.