Meghalt Irrfan Khan

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Elhunyt Irrfan Khan bollywoodi filmsztár, akit olyan nemzetközi filmsikerekben ismert meg a világ, mint a Gettómilliomos, a Pi élete vagy a Jurassic World.

Az 54 éves színész, aki rákbetegségben szenvedett, szerdán halt meg Mumbaiban - közölte szóvivője.

Khan 2018 márciusában jelentette be, hogy neuroendokrin daganattal diagnosztizálták. A kezelések hatására azonban jobban lett, és leforgatta az Angrezi Medium című filmet, amelyet márciusban mutattak be. A produkció a színész egyik legnagyobb sikere, a 2017-es Hindi Medium című szatíra folytatásaként született, és forgalmazását a koronavírus-járvány miatt kellett megszakítani.

Fotó: PUNIT PARANJPE/AFP

A Dzsaipurból származó Khan színészi tanulmányai után televíziós szappanoperákban kapott szerepeket, és csak nehezen tört be a filmiparba. Asif Kapadia A harcos című, 2002-ben bemutatott filmje jelentette számára az áttörést, ezt több rangos filmfesztivál is műsorára tűzte, és a film elnyerte a brit filmakadémia legjobb brit filmnek járó díját.

Ez után Bollywoodban is felkapott szár lett, rendőröket és bűnözőket is játszott, ő alakította a mumbai alvilágban játszódó Macbeth-adaptációban a címszereplő Maqboolt 2003-ban.

Filmes pályafutásában fontos állomás volt a Danny Boyle rendezésében készült, nyolc Oscar-díjjal jutalmazott Gettómilliomos, amelyben a rendőrfelügyelő szerepét játszotta. Hollywood is felfedezte magának, és szerepet kapott A csodálatos Pókember (2012), a Jurassic World (2015) és az Inferno (2016) című kasszasikerekben. Ő alakította a felnőtt főszereplőt Ang Lee Pi élete című filmjében, és az indiai produkcióban készült, Ezerízű szerelem című filmje is nemzetközi sikert aratott.

Alakításait számos díjjal jutalmazták, 2012-ben az Indiai Filmdíjak átadásán a legjobb színész díját kapta a Paan Singh Tomar című produkcióért. Mira Nair Idegen név című drámájáért 2006-ban az amerikai Független Filmdíjak átadásán ismerték el alakítását, 2013-ban pedig az Ezerízű szerelemben nyújtott játékát díjazta a cannes-i közönség.

Michael Winterbottom egy pakisztáni rendőrkapitány szerepét bízta rá a Hatalmas szív című (2007) drámájában, Wes Anderson pedig csak azért írt neki egy kis szerepet az Utazás Darjeelingbe című filmjébe, hogy vele dolgozhasson.

Halálhíre megrázta Bollywoodot. A legnagyobb indiai sztárok közé tartozó Amitábh Bacscsan a Twitteren "hihetetlenül tehetséges" színészként emlékezett meg róla, aki sok alakításával járult hozzá a világ filmművészetéhez. (MTI, Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér