Nem kaphatna közmunkát, akinek kupis az udvara

belföld
2020 április 29., 11:20

Egy törvényjavaslattal iktatnák be azt, hogy az ne kaphasson közmunkát, akinek rendezetlen az udvara, írta meg a hvg.hu.

Pintér Sándor, belügyminiszter benyújtott egy törvényjavaslatot az „Egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról”, amiben azzal indokolják a közmunkából való kizárást, hogy:

a közfoglalkoztatás egyik célja a település környezetének tisztán tartása, de ez a célkitűzés csak úgy lehet eredményes, ha a magántulajdonban lévő házak környezete is rendezett.Szerintük a módosítással csak ösztönözni fogják a közmunkásokat arra, hogy a háztájukon is rendet tartsanak. Pintér szerint ez „az álláskeresők családjának érdekét ugyanúgy szolgálja, ahogyan a teljes települési lakóközösségét. Egy adott település általános rendezettsége pozitív hatással van az ingatlanok értékére, a turizmusra és a befektetési hajlandóságra.” 

Hogy mit értenek rendezetlen lakókörnyezet alatt:

  • az ingatlanon hulladék-felhalmozás vagy egészségre káros anyagokat tárolnak,
  • az ingatlanon balesetveszélyes építmény található,
  • az ingatlan elhanyagolt állapota a növényi és állati kártevők, kórokozók elszaporodását elősegíti,
  • az ingatlanról az állatok közterületre kijutása akadálytalanul történik,
  • az ingatlanhasználó az ingatlannal kapcsolatban a helyi önkormányzati rendeletben előírt kötelezettségeket nem teljesíti.

Korábban is volt kísérlet arra, hogy ezt a törvényt bevezessék, de a rendelkezést 2017-ben az Alkotmánybíróság ombudsmani kezdeményezésre megsemmisítette.