Nem kaphatna közmunkát, akinek kupis az udvara

Egy törvényjavaslattal iktatnák be azt, hogy az ne kaphasson közmunkát, akinek rendezetlen az udvara, írta meg a hvg.hu.

Pintér Sándor, belügyminiszter benyújtott egy törvényjavaslatot az „Egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról”, amiben azzal indokolják a közmunkából való kizárást, hogy:

a közfoglalkoztatás egyik célja a település környezetének tisztán tartása, de ez a célkitűzés csak úgy lehet eredményes, ha a magántulajdonban lévő házak környezete is rendezett.Szerintük a módosítással csak ösztönözni fogják a közmunkásokat arra, hogy a háztájukon is rendet tartsanak. Pintér szerint ez „az álláskeresők családjának érdekét ugyanúgy szolgálja, ahogyan a teljes települési lakóközösségét. Egy adott település általános rendezettsége pozitív hatással van az ingatlanok értékére, a turizmusra és a befektetési hajlandóságra.” 

Hogy mit értenek rendezetlen lakókörnyezet alatt:

  • az ingatlanon hulladék-felhalmozás vagy egészségre káros anyagokat tárolnak,
  • az ingatlanon balesetveszélyes építmény található,
  • az ingatlan elhanyagolt állapota a növényi és állati kártevők, kórokozók elszaporodását elősegíti,
  • az ingatlanról az állatok közterületre kijutása akadálytalanul történik,
  • az ingatlanhasználó az ingatlannal kapcsolatban a helyi önkormányzati rendeletben előírt kötelezettségeket nem teljesíti.

Korábban is volt kísérlet arra, hogy ezt a törvényt bevezessék, de a rendelkezést 2017-ben az Alkotmánybíróság ombudsmani kezdeményezésre megsemmisítette.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.