A budapesti csapvízben is kimutathatók a mikroműanyagok

"Sok a mikroműanyag-részecske a Dunában, és kimutatható a budapesti csapvízben is" - írja friss közleményében a Greenpeace Magyarország, mely hazánkban először végzett ilyen jellegű vizsgálatot a vezetékes ivóvízzel. Korábbi méréseikben azt már kimutatták, hogy a mikroműanyagok az ásványvizekben is jelen vannak.

"A mostani eredményekkel még egyértelműbbé vált: ki kell vezetni az egyszer használatos műanyagokat, és helyettük a sokszor használatos termékeket és a betétdíjas rendszereket kell visszahozni" - írták. Mivel erre Orbán Viktor miniszterelnök már februárban ígéretet tett, a környezetvédő szervezet most a kivonás törvényi feltételeinek megteremtését várja a kormánytól.

A Greenpeace megbízásából a Wessling Hungary Kft. független laboratórium a Dunából február 20-án, a Dunából parti szűréssel tisztított budapesti csapvízből február 6-án vett mintákat. A mérések alapján a Dunában talált szennyeződés forrásai elsősorban az egyszer használatos csomagolóanyagok. Ilyen mikroműanyagokból köbméterenként 147 részecskét találtak, háromszor annyit, mint korábbi vizsgálataik során. Csapvízből* egy észak-budai és egy csepeli iskolában vettek másfél köbméternyi mintát. Az előbbiben hét, az utóbbiban tíz mikroműanyag-részecskét mutattak ki, vagyis a szűréssel ugyan sikerül mérsékelni a csapvízben levő mikroműanyag mennyiségét, de teljesen nem tudják kiszűrni. Összességében ez alapján a csapvízben kevesebb a mikroműanyag, mint a már korábban bevizsgált palackozott ásványvizekben, ennél még a beltéri levegőből belégzett, illetve élelmiszerekkel elfogyasztott mikroműanyag mennyisége is jóval nagyobb.

*Pontosítás 13:23: értelemzavaró hibát okozva kifelejtettem a mondat elejéről, hogy a cikkben említett két iskola a csapvíz vizsgálatához szüksége minta vételi helyszíne volt. Elnézést.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.