Az Európai Néppárt ifjúsági szervezetében a Fidelitas kizárását kezdeményezték

politika
2020 április 30., 04:09

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEEP a Fidesz ifjúsági pártjának, a Fidelitasnak a kizárást készíti elő a felhatalmazási törvényre hivatkozva, írja a Népszava.

A YEPP döntéshozó tanácsa következő ülésén napirendre kívánja tűzni a magyar tagszervezet kizárásáról szóló indítványt, ugyanis kedden sikerült elfogadniuk a “Fidesz legutóbbi antidemokratikus lépéseiről” szóló sürgősségi határozatot. Az indítványt 15 ország 19 tagszervezete nyújtotta be, köztük Benelux, skandináv, balti, cseh, görög, ír, olasz, portugál és ukrán kereszténydemokraták.

Az indítványozók szerint a Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzet újabb lépés a jogállam és a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerének leépítése felé. Elítélik a felhatalmazási törvényt, amit a magyar kormány korlátlan időre szabott.A Fidelitás szerint azonban nem jogszerű a határozat keddi elfogadása, ugyanis a jelenlévőknek csak a fele fogadta el határozatot, ami így nem tette ki az abszolút többséget.

A kezdeményezést indító dán tagszervezet elnöke, Anders Storgaard szerint azonban többen nem azért nem szavazták meg a határozatot vagy tartózkodtak, mert az Orbán-rendszer hívei, hanem mert meg akarják várni, hogy a kormány visszaél-e a rendkívüli felhatalmazásával.A YEEP végül jogi tanácsot kért a vita eldöntésére, és az megerősítette a jóváhagyó határozatot, amiben felkérik a YEPP operatív irányításával megbízott Bizottságot, hogy tegye közzé a Fidesz legutóbbi intézkedéseit elítélő nyilatkozatot.