Gulyás Gergely mai bejelentése után a Nemzeti Sport már a focibajnokság májusi újraindítását vizionálja

foci
2020 április 30., 11:25

"A profi, amatőr, és tömegsportban engedélyezzük az edzést és a zárt körű sporteseményeket" - jelentette be Gulyás Gergely miniszter az április 30-i kormányinfón. A mondat valóban ebben a formában hangzott ugyan el, de a miniszter előtte a vidékre vonatkozó új szabályokról, az ottani korlátozások feloldásáról, illetve arról a helyzetről beszélt, amelyek ezeket a lazításokat lehetővé teszik. Közvetlenül utána pedig arról, hogy "az esküvő, temetés, istentisztelet, szentmise a korábbi szabályok szerint, vagyis a védőtávolság megtartásával megtarthatók".

Vagyis biztosan nem merem állítani - rákérdezni pedig leghamarabb a jövő csütörtöki kormányinfón tudnánk -, de a kontextusból nekem úgy tűnik, hogy Gulyás talán a vidéki sportrendezvényekre és edzésekre célzott. Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc napilapja, az Orbán Viktor alapította felcsúti labdarúgó akadémia egykori kommunikációs igazgatójának főszerkesztésében megjelenő Nemzeti Sport mindenesetre úgy értelmezte Gulyás mondatát, hogy május 4-től általában is edzhetnek és zárt körben versenyezhetnek is a sportolók, majd arról írtak, hogy az MLSZ a múlt héten azt közölte:

a korlátozások feloldásáról szóló kormányrendelet megjelenésétől számított 20. nap utáni szerdán vagy szombaton újraindítja az UEFA nemzetközi sorozataira kvalifikáló bajnokságokat,

és le is vonta a következtetést, hogy akár május 23-án, szombaton újraindulhat a labdarúgó NB1 és a Magyar Kupa. Ezt a mi értelmezésünk alapján legfeljebb vidéki stadionokban tehetnék meg úgy, hogy a budapesti csapatok - melyekből ugyan már csak három NB1-es, de még így is a bajnoki mezőny negyedét adják - elvben edzeni se edzhetnek még saját pályáikon. Hacsak nem - és ezen se lennénk meglepve - a kormány e tekintetben kivételt tenne a fővárossal.