Meghalt Tony Allen, az afrobeat legendája

GYÁSZ
2020 május 01., 08:39

79 éves korában Párizsban elhunyt Tony Allen, az afrobeat mozgalom egyik megalapítója és legendája, írja a Guardian. Menedzsere szerint a halála hirtelen történt, a pontos okát még nem tudni, de semmi nem utal arra, hogy a koronavírushoz lett volna köze. Allen még napokkal ezelőtt is remek egészségnek örvendett, majd hirtelen rosszul lett, és hiába vitték kórházba, nem sikerült már megmenteni. 

Tony Allen 2017-ben
photo_camera Tony Allen 2017-ben Fotó: Edouard Brane/Hans Lucas via AFP

Allen a Fela Kuti vezette Africa '70 dobosa és zenei igazgatója volt a hatvanas és hetvenes években, és ők ketten egy egész műfaj alapját teremtették meg: az afrikai zenei stílusokat az amerikai jazz és funk alapjaival ötvöző afrobeat mára világszerte hatalmas népszerűségnek örvend. A sokféle afrikai zenei tradícióból merítő zenekar munkájához egy erőteljes pánafrikai politikai üzenet is kapcsolódott. Allen és Kuti közel 40 albumot vettek fel 26 évnyi együttműködésük során. 

link Forrás

Tony Allen 1940-ben született Lagosban, Nigériában, autodidakta módon tanult meg dobolni 18 évesen, az amerikai jazz legnagyobbjait, Dizzy Gillespie-t és Charlie Parkert, valamint afrikai kortárs zenéket hallgatva. Mint visszaemlékezéseiben mesélte, ahhoz hogy a kora hatvanas évek lagosi klubjaiban zenészként felléphessen, nagyon sokféle műfajban kellett otthonosan mozognia. 

link Forrás

Miután Allen és Kuti különváltak, a dobos 1984-ben Londonba költözött, majd 2000-ben Párizsba. Ekkoriban már szólóprodukciókat rögzített, melyekbe időnként dub, illetve elektronikus elemeket is kevert. Ekkoriban kezdett el fiatalabb művészekkel is együtt dolgozni, többek között Jarvis Cocker és Charlotte Gainsbourg is volt partnere.

link Forrás

Briano Eno mondta róla, hogy Allen lehetett a legnagyobb dobos, aki valaha élt. Váratlan halálának hírét szomorúan osztotta meg Gilles Peterson és Flea is. Allen többször játszott Magyarországon is. 

link Forrás
link Forrás