1 milliárd forintot sikerült átcsoportosítani az EMMI-nek a kultúra megsegítésére

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Közleményt adott ki szombaton az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és ebben arró írnak, hogy a kulturális álllamtitkárság a veszélyhelyzet kezdete óta dolgozik a kultúrát ért károk felmérésén és enyhítésén:

„Ennek eredményeképpen sikerült egymilliárd forintot átcsoportosítani a független művészek megsegítésére, ezt az összeget Köszönjük Magyarország néven, pályázat útján osztják szét a bevétel nélkül maradt előadóknak.”

A közleményben az EMMI emlékeztet, hogy a járvány több kulturális területet is nehéz helyzetbe hozott: többek közt rendezvények, előadások és koncertek elmaradása is drasztikus bevételkiesést okozott, nem beszélve a független művészekről.

A Köszönjük Magyarország című pályázatot a „nemzetstratégiai intézmények, szervezetek” bonyolítják le, és ezek is döntenek a támogatások odaítéléséről. Azaz 

  • a Nemzeti Színház a független színészeknek, színházi dolgozóknak, bábszínészeknek tesz közzé felhívást, 
  • a Hagyományok Háza a népzenei, néptánc- és cigányzenei művészeket, 
  • a Nemzeti Táncszínház a kortárs tánc művészeit támogatja; a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ az artistáknak, cirkuszi dolgozóknak, 
  • a Petőfi Irodalmi Múzeum a könnyűzenei és egyéb előadóművészeknek, a Filharmónia Magyarország Kft. a komolyzenei alkotóknak, 
  • a BMC Budapest Music Center pedig a fiatal dzsesszzenészeknek nyújt segítséget.


A pályázat érdekessége, hogy bár azért írták ki, hogy megsegítsék a kulturális szféra dolgozóit, „a pályázatokat nem rászorultsági alapon, hanem feladatvállalás után ítélik a pályázóknak.”  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér