A budapestiek csak nagyon alapos okkal hagyhatják el a várost

POLITIKA
2020 május 02., 10:33

link Forrás

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szombat reggel a Kormányinfo plusz névre keresztelt online bejelentkezésében osztott meg további részleteket a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban, illetve válaszolt néhány kérdésre.

A korlátozások a fővárosban és Pest megyében érvényben maradnak, vidéken viszont lazításokat jelentett be a kormány.

Ezzel kapcsolatban Szentkirályi azt mondta, hogy a fővárosban minden változatlan marad, az üzletek korlátozott nyitvatartása, a vendéglátóegységek zárva maradnak (illetve csak elvitel- és házhozszállítás céljából lehetnek nyitva).

A kormányszóvivő azt mondta, hogy csak alapos indokkal lehet vidékre utazni Budapestről és környékéről, azaz a hétvégi ház látogatása, ottalvás „nem fér bele”, ugyanígy a vidéki strandok vagy vendéglátóhelyek látogatása, szabadidős séta sem engedélyezett a fővárosiaknak. Vidékieknek nem javasolják az utazást Budapestre.

Ehangzott, hogy az idősebb korosztálynak fenntartott vásárlási idősáv vidéken is érvényben marad. Tehát 9 és 12 óra között az élelmiszerboltokban csak a 65 év felettiek vásárolhatnak.

A rendezvények tiltása vidéken is érvényben van augusztus 15-ig, csak az esküvők és temetések képeznek kivételt, a lagzi viszont már nem fér bele. Mozik, múzeumok, szórakozóhelyek továbbra sem nyithatnak ki vidéken sem.