Index: Hétfőn újraindul az egészségügyi ellátás

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Index birtokbába került egy április 30-i levél, amit Kásler Miklós írt az egészségügyi szolgálatok vezetőinek, és amiben az áll, hogy a járványhelyzet kedvező alakulása miatt a humánminiszter elrendeli az egészségügyi ellátás újraindítását. 

Ezt azt jelenti, hogy május 4-től immáron nem csak a sürgő beavatkozások elvégzése engedélyezett, hanem szigorú higiénés szabályok betartása mellett a háziorvosi és házi gyermekorvosi, védőnői ellátások, a fogászati alapellátás, a járóbeteg szakellátás, a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások a fogászati szakellátás, és a magánellátás is újaindul. 

Megkötések és óvintézkedések továbbra is érvényben maradnak. Így például a fogász  vagy háziorvos, de a járóbeteg szakellátás is csak telefonos egyeztetés nyomán látogatható, a higiéniás sztenderdeket fokozzák, a 1,5 méteres távolságot pedig a betegnek egymás közt minden körülmények közt tartani kell. Minden betegnek kötelezően meg kell mérni a lázát a rendelőbe történt belépést követően.

Fogászaton és háziorvosok esetében is egy óra alatt legfeljebb 4 beteg vizsgálata engedélyezett.

A járóbeteg-ellátás esetében a minisztérium azt írja, meg kell teremteni egy olyan elektronikus egészségügyi szolgáltatást,  „amely lehetővé teszi a személyes találkozás nélküli kapcsolattartást, a pácienssel való kommunikációt, telefonos vizit lebonyolítását." 

Kockázatos járóbeteg-beavatkozás csak negatív koronavírus-teszt birtokában végezhető. Az ellátóhelyen védőmaszkot kell biztosítani a betegnek.

A fenti előírások vonatkoznak a magánegészségügyi intézményekre is. (Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér