Megkezdték a remdesivir klinikai tesztjeit Magyarországon is

Megtartotta szokásos napi tájékoztatóját szombat délelőtt az koronavírus-járvány miatt felállított operatív törzs. 

Ismertették a napi járványügyi és rendészeti adatokat; utóbbiak közül érdemes megemlíteni, hogy pénteken 1145 hatósági karanténról született rendelkezés, ezzel a teljes szám 10 754-re nőtt. 59-en szegték meg az előírt karantént tegnap, ennek több mint a fele Bács-Kiskun megyéhez kötődik. A járvány kezdete óta összesen 42 393 rendőri intézkedés történt. 

Dr. Vályi-Nagy István, a Szent Lászó Kórház főigazgatója elmondta, hogy pozitívak az első napok tapasztalatai a vérplazma-donorok toborzása során. A tisztifőorvos a jelentkezések alapján 300 lehetséges donort tájékoztatott az együttműködés és segítség lehetőségeiről és menetrendjéről. 

Az Origo kérdésére válaszolva a főigazgató elmondta, hogy a térségben Lengyelországgal együtt először Magyarországon kezdődtek meg az amerikai ebola-gyógyszer, a tünetek enyhítésében és a betegség lefolyásának megrövidítésében hatásosnak bizonyult remdesivir klinikai vizsgálatai.

Kiss Róbert alezredes a Tolnai Népújságnak válaszolva elmondta, hogy a sportedzések megtarthatóak az erről szóló rendelet szerint, függetlenül attól, hogy jár-e az edzés testkontaktussal vagy sem. A Vas Népe kérdésére válaszolva elhangzott az is, hogy csak a munkavégzők és iskolalátogatók ingázhatnak a határokon anélkül, hogy hazatérve karanténba kellene vonulniuk. Ez alól egyedi felmentést az országos rendőrkapitányság adhat csak. 

Szabálysértést követ el, aki fővárosiként nem indokolt okból hagyja el a várost, és látogatja meg mondjuk egy rokonát egy másik megyében - válaszolta végezetül Kiss a Portfolio  kérdésére. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.