Óvintézkedések mellett kezdődnek hétfőn az érettségik

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Podhorszky Judit tanárnõ összepakolja és hazaviszi a személyes tárgyait a tanári szobából a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban 2020. március 16-ánFotó: Vajda János/MTI/MTVA

A megszokottnál egy órával később, hétfőn reggel 9 órától veszi kezdetét a 2019/2020-as tanév érettségi vizsgasorozata. 84 ezer diák készül a megméretésre országszerte - adta hírül szombat reggeli összefoglalójában az MTI. 

Eredetileg 113 ezren jelentkeztek vizsgát tenni, köztük sokan előrehozott érettségit tettek volna, de mintegy 26 ezer vizsgázót a köznevelési államtitkár Maruzsa Zoltán elmondása szerint töröltek a névsorból. Az első vizsgák magyar nyelvből és irodalomból lesznek. 

Az államtitkár elmondása szerint mindössze 2455 érettségiző lépett vissza a vizsgától a koronavírus-járvány miatt. Visszalépésre utolsó pillanatig van mód. Ha valaki nem megy el, nem követ el mulasztást. Ha valaki már megfizette a vizsgadíjat, és nem jelenik meg, visszatérítik neki az árát. Ünnepi ruha sehol nem kötelező. Ahol lehetséges, több bejáratot is megnyitnak az épületben, hogy ne torlódjon fel sehol kisebb tömeg se. 

Tanulói maszkból több mint 422 ezret szállítanak ki, a felügyelőtanároknak és az emelt szintű javítótanároknak pedig 147 ezer maszk és ugyanennyi pár kesztyű áll majd rendelkezésre - írja az MTI. 

Maruzsa szerint folyamatos lesz a takarítás és fertőtlenítés az épületekben a vizsgák idején, a felügyelőtanárok beosztásának készítésekor pedig figyelembe veszik az idős, krónikus betegségben szenvedő pedagógusok egészségi állapotát. A tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat.

Központilag elrendelt lázmérés nem lesz, a dolgozatok fertőtlenítését pedig 24 órás pihentetéssel oldják meg.

A hétfői magyart kedden a matematika, szerdán a történelem, csütörtökön az angol nyelv, pénteken a német nyelv követi. Az érettségi vizsgák május 21-én zárulnak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér