A kazah államfő leváltotta a volt elnök lányát a felsőház éléről

külföld
2020 május 03., 06:48

Távozott a kazah felsőház éléről Dariga Nazarbajeva, az előző államfő, Nurszultan Nazarbajev legidősebb lánya – közölte a kazah elnöki hivatal.

A közlemény szerint Kaszim-Zsomart Tokajev elnök aláírta a Nazarbajeva mandátumának megszűnéséről szóló rendeletet, de nincs benne indoklás. Tokajev a Twitteren megköszönte Nazarbajeva „tevékeny és gyümölcsöző” munkáját a szenátus élén.

Dariga Nazarbajevára korábban az apja lehetséges utódjaként tekintettek. A kazah alkotmány értelmében a szenátus elnöke az államfő akadályoztatása, lemondása vagy halála esetén átveszi a tisztségét.

Dariga Nazarbajeva
photo_camera Dariga Nazarbajeva Fotó: Asatur Yesayants/Sputnik via AFP

Az ország jelenlegi elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev tavaly márciusig volt a szenátus elnöke, amikor váratlanul lemondott hivataláról az országot 30 éven át irányító Nurszultan Nazarbajev. Helyét Tokajev vette át, aki a beiktatása után rögtön kezdeményezte, hogy Dariga Nazarbajeva a felsőház elnöke legyen. A szenátus ezt egyhangúlag megszavazta, és szeptemberben újraválasztotta.

Nazarbajeva először 2004-ben lett a törvényhozás tagja. 3 évvel később, 2007-ben kegyvesztetté vált, miután az akkori férjét, az ország volt bécsi nagykövetét, Rahat Alijevet távollétében 20 év börtönre ítélték egy kazah pénzintézet két, később holtan talált vezetőjének elrablásáért, sőt államcsínykísérlettel is megvádolták. Dariga Nazarbajeva akkor visszavonult a politikától, de 2012-ben visszatért a parlamentbe az akkori államfő Haza Pártjának (Nur Otan) színeiben. Még kormányfőhelyettes is volt, miután az akkori elnök, az apja, kinevezte. 

Nurszultan Nazarbajevnek a tavalyi lemondása ellenére továbbra is meghatározó befolyása van a kazah politikára, ő vezeti a nemzetbiztonsági tanácsot, illetve a kormányzó Nur Otan pártot. A „nép vezetőjeként” (Jelbasi) pedig mértékadó véleménye elsőbbséget élvez a stratégiai döntések meghozatalakor. (MTI)